Makaron z jajkiem i serem
Makaron z jajkiem i serem to pyszne danie, które można przygotować w kilka minut. Wystarczy ugotować makaron al dente, podsmażyć jajko na patelni, dodać starty ser i połączyć wszystkie składniki. Prosty i szybki przepis, który zawsze sprawdzi się jako danie obiadowe czy kolacyjne.
Składniki
Przygotowanie
- Zagotuj w garnku wodę i dodaj 1 łyżeczkę soli.
- Ugotuj makaron do miękkości, ale trochę mniej niż normalnie.
- Odcedź makaron i włóż go do szerokiej miski.
- Dodaj 2 łyżki masła lub oleju do ciepłego makaronu i pozostaw do ostygnięcia.
- Dopraw makaron solą i czarnym pieprzem.
- Dodaj 6 jajek do makaronu i dobrze wymieszaj.
- Dodaj 85 g startego parmezanu oraz opcjonalnie 2 plastry boczku, smażąc go na chrupiąco przez 3-5 minut.
- Wymieszaj wszystkie składniki na patelni.
- Na rozgrzaną patelnię wlej resztę masła lub oleju.
- Wlej masę jajeczną z makaronem na patelnię i ustaw ogień na średnio-niski.
- Gotuj bez przeszkód aż frittata zetnie się na dnie.
- Włóż patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 6 minut, aż wierzch będzie gotowy.
- Wyjmij frittatę z piekarnika i podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Makaron z jajkiem i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również