Makaron z cukinią i pieczarkami

Makaron z cukinią i pieczarkami to szybki i prosty przepis na lekki obiad. Składniki są łatwo dostępne, a całe danie zyskuje wyjątkowy smak dzięki połączeniu delikatnej cukinii z aromatycznymi pieczarkami. To świetna propozycja dla wszystkich, którzy szukają zdrowego i pełnego smaku dania na co dzień.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój jedną cebulę oraz jeden ząbek czosnku.
  2. Przygotuj pieczarki, pokrój je nieco grubiej, tak aby były wyczuwalne w daniu.
  3. Cukinię umyj i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój na paski, podobne do szerokiego makaronu.
  4. Posól pokrojoną cukinię, wymieszaj i odczekaj około 10 minut.
  5. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju lub masła klarowanego, dodaj cebulę i zeszklij ją.
  6. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i krótko je podsmaż razem z cebulą.
  7. Odcedź nadmiar soku z cukinii i dodaj ją na patelnię
  8. Dus cukinię z pieczarkami przez około 4-5 minut, tak aby się nie rozgotowała.
  9. Dla równowagi smaku dodaj łyżeczkę cukru lub miodu.
  10. Dodaj ulubione przyprawy, takie jak papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, bazyli oraz starty ząbek czosnku
  11. Chwilę jeszcze poddusz danie, aby smaki się połączyły.
  12. Na zakończenie, dopraw danie do smaku i podawaj ciepłe.
  13. Smacznego!
Makaron z cukinią i pieczarkami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Makaron z cukinią i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up