Makaron z cukinią i pieczarkami
Makaron z cukinią i pieczarkami to szybki i prosty przepis na lekki obiad. Składniki są łatwo dostępne, a całe danie zyskuje wyjątkowy smak dzięki połączeniu delikatnej cukinii z aromatycznymi pieczarkami. To świetna propozycja dla wszystkich, którzy szukają zdrowego i pełnego smaku dania na co dzień.
Składniki
Przygotowanie
- Obierz i pokrój jedną cebulę oraz jeden ząbek czosnku.
- Przygotuj pieczarki, pokrój je nieco grubiej, tak aby były wyczuwalne w daniu.
- Cukinię umyj i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój na paski, podobne do szerokiego makaronu.
- Posól pokrojoną cukinię, wymieszaj i odczekaj około 10 minut.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju lub masła klarowanego, dodaj cebulę i zeszklij ją.
- Następnie dodaj pokrojone pieczarki i krótko je podsmaż razem z cebulą.
- Odcedź nadmiar soku z cukinii i dodaj ją na patelnię
- Dus cukinię z pieczarkami przez około 4-5 minut, tak aby się nie rozgotowała.
- Dla równowagi smaku dodaj łyżeczkę cukru lub miodu.
- Dodaj ulubione przyprawy, takie jak papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, bazyli oraz starty ząbek czosnku
- Chwilę jeszcze poddusz danie, aby smaki się połączyły.
- Na zakończenie, dopraw danie do smaku i podawaj ciepłe.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Makaron z cukinią i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również