Makaron z chorizo w sosie śmietanowym

Makaron z chorizo w sosie śmietanowym to połączenie aromatycznego kiełbaski chorizo, kremowej śmietany i aromatycznych przypraw. Prosty w przygotowaniu, ten danie zachwyci wszystkich miłośników kuchni włoskiej i mięsnych potraw. Smakowity i sycący posiłek, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Włóż dużą patelnię z wodą na płytę kuchenną i doprowadź do wrzenia, dodając dużo soli.
  2. Usuń skórkę z kiełbasy chorizo i pokrój ją na plasterki o grubości około 3 milimetrów.
  3. Obierz i drobno pokrój jeden czerwony cebulę.
  4. Obierz i zetrzyj twoje ząbki czosnku.
  5. Gotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu, ale o minutę krócej niż zaleca producent.
  6. Sos:
  7. Rozgrzej patelnię i dodaj pokrojoną kiełbasę chorizo, aby się zrumieniła.
  8. Dodaj pokrojoną cebulę i podsmażaj z szczyptą soli.
  9. Dodaj zetrzyjony czosnek, suszone rozmaryn, słodką paprykę i smaż przez kolejne 2 minuty.
  10. Dodaj 500 ml przecieru pomidorowego i doprowadź do wrzenia.
  11. Dodaj 300 ml śmietany, wymieszaj i gotuj aż sos zgęstnieje przez 3-5 minut.
  12. Spróbuj sos i dopraw solą i pieprzem według potrzeb.
  13. Zakończenie:
  14. Dodaj ugotowany makaron do sosu i wymieszaj.
  15. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  16. Podawaj makaron na talerzu posypany posiekaną natką pietruszki.
  17. Opcjonalnie posyp startym serem, parmezanem lub dodaj inne ulubione dodatki
  18. Gotowe! Smacznego!
Makaron z chorizo w sosie śmietanowym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Makaron z chorizo w sosie śmietanowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up