Makaron z chorizo w sosie śmietanowym
Makaron z chorizo w sosie śmietanowym to połączenie aromatycznego kiełbaski chorizo, kremowej śmietany i aromatycznych przypraw. Prosty w przygotowaniu, ten danie zachwyci wszystkich miłośników kuchni włoskiej i mięsnych potraw. Smakowity i sycący posiłek, który sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Włóż dużą patelnię z wodą na płytę kuchenną i doprowadź do wrzenia, dodając dużo soli.
- Usuń skórkę z kiełbasy chorizo i pokrój ją na plasterki o grubości około 3 milimetrów.
- Obierz i drobno pokrój jeden czerwony cebulę.
- Obierz i zetrzyj twoje ząbki czosnku.
- Gotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu, ale o minutę krócej niż zaleca producent.
- Sos:
- Rozgrzej patelnię i dodaj pokrojoną kiełbasę chorizo, aby się zrumieniła.
- Dodaj pokrojoną cebulę i podsmażaj z szczyptą soli.
- Dodaj zetrzyjony czosnek, suszone rozmaryn, słodką paprykę i smaż przez kolejne 2 minuty.
- Dodaj 500 ml przecieru pomidorowego i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj 300 ml śmietany, wymieszaj i gotuj aż sos zgęstnieje przez 3-5 minut.
- Spróbuj sos i dopraw solą i pieprzem według potrzeb.
- Zakończenie:
- Dodaj ugotowany makaron do sosu i wymieszaj.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Podawaj makaron na talerzu posypany posiekaną natką pietruszki.
- Opcjonalnie posyp startym serem, parmezanem lub dodaj inne ulubione dodatki
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Makaron z chorizo w sosie śmietanowym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również