Łazanki z młodej kapusty - przepis

Łazanki z młodej kapusty to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cechuje się prostotą i pysznym smakiem. Składniki potrzebne do przygotowania tego dania to młoda kapusta, makaron (najlepiej łazanki), cebula, boczek, sól, pieprz i przyprawy. Kapustę kroimy, gotujemy, a następnie podsmażamy z dodatkiem cebuli, boczku i przypraw. Podajemy ją z ugotowanymi wcześniej łazankami. Proste, sycące i aromatyczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni domowej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Szkamy młodą kapustę.
  2. Na rozgrzany smalec wrzucamy poszatkowaną kapustę i przesmażamy.
  3. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy aż się zrumieni.
  4. Pokrajony drobno boczek i kiełbaskę podsmażamy na złoty kolor.
  5. Dodajemy podsmażoną cebulę do kapusty, a boczek i kiełbasę mieszamy razem.
  6. Doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie maggi.
  7. Gotujemy makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Po ugotowaniu odcedzamy makaron i dodajemy do przygotowanej kapusty.
  9. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
  10. Danie jest gotowe do podania.
  11. Opcjonalnie: można posypać potrawę świeżymi ziołami przed podaniem.
Łazanki z młodej kapusty - przepis

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Łazanki z młodej kapusty - przepis, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up