Kurczak z pieczarkami w aromatycznym sosie

Kurczak z pieczarkami w aromatycznym sosie to pyszne i sycące danie, które zasmakuje wszystkim miłośnikom kuchni. Soczyste kawałki kurczaka oraz aromatyczne pieczarki podane w aromatycznym sosie tworzą doskonałą kombinację smaków. To szybki i prosty przepis, który z pewnością zadowoli podniebienia całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić piersi kurczaka na mniejsze kawałki.
  2. Oprószyć mięso solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami.
  3. Dodać odrobinę oleju i odstawić do marynowania na kilka godzin lub całą noc (opcjonalnie).
  4. Smażyć kurczaka na niewielkiej ilości tłuszczu, następnie odłożyć na bok.
  5. Smażyć pieczarki.
  6. Dodać startą marchewkę i drobno posiekany por, smażyć kilka minut.
  7. Dodać podsmażone mięso.
  8. Zalać wszystko wodą.
  9. Dodać ziele angielskie i listek laurowy, dusić do miękkości składników około 15-20 minut.
  10. Wlać śmietankę.
  11. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną z wodą lub śmietanką.
  12. Doprawić do smaku przyprawami używanymi do marynowania mięsa.
  13. Posypać koperkiem.
  14. Podawać danie i cieszyć się smakiem!
Kurczak z pieczarkami w aromatycznym sosie

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kurczak z pieczarkami w aromatycznym sosie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up