Kurczak duszony na butelce z wodą

Kurczak duszony na butelce z wodą to prosty i skuteczny sposób przygotowania soczystego i aromatycznego mięsa. Dzięki temu sposobowi pieczenia, kurczak zachowuje wilgotność i nie wysycha. Poza tym, dodatek wody do naczynia sprawia, że mięso staje się jeszcze bardziej delikatne. To szybki i wygodny przepis, który gwarantuje smaczny obiad.

Składniki

Przygotowanie

  1. Osuszyć kurczaka papierowym ręcznikiem.
  2. Odciąć nadmiar skóry i tylną małą część koperku.
  3. Posolić kurczaka z zewnątrz i dokładnie natrzeć solą.
  4. Przygotować słoik przez umieszczenie w nim rozgniecionego czosnku, gałązki rozmarynu, świeżego tymianku, ziela angielskiego i liści laurowych, a następnie zalać wszystko wrzącą wodą.
  5. Umieścić kurczaka w słoiku.
  6. Umieścić kurczaka na blaszce, do której wlać niewielką ilość wody.
  7. Piec kurczaka w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut.
  8. Sos:
  9. W miseczce wymieszać sos sojowy, keczup, miód, sok z cytryny i trochę gorącej wody.
  10. Posmarować kurczaka przygotowanym sosem.
  11. Posypać kurczaka płatkami chili.
  12. Pieczenie:
  13. Włożyć kurczaka z sosem i chili do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na kolejne 25 minut.
  14. Podanie:
  15. Po upieczeniu kurczaka wyjąć z piekarnika i pozwolić mu odpocząć przez chwilę.
  16. Podawać kurczaka na talerzu, pokazując jego chrupiącą skórkę i aromatyczne wnętrze.
  17. Rozkoszować się smakiem kurczaka na słoiku z wodą.
  18. Gotowe! Smacznego!
Kurczak duszony na butelce z wodą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kurczak duszony na butelce z wodą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up