Kruche ciasto z gruszkami i bezą

Kruche ciasto z gruszkami i bezą to pyszna i aromatyczna kombinacja słodkich owoców z chrupiącą bezą na delikatnym, kruchym cieście. Idealne ciasto na jesienne popołudnie z filiżanką herbaty.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj 200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, odrobinę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia i 60 g cukru.
  2. Dodaj zimne masło starte na tarce na duże oczka i wymieszaj, aż powstanie kruche ciasto.
  3. Dodaj 4 żółtka i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem aż powstaną wilgotne okruchy.
  4. Ciasto ułóż na blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez około 18 minut w temp
  5. Na podpieczony spód ciasta nałóż warstwę dżemu malinowego i posyp płatkami migdałowymi.
  6. Pokrojony rabarbar wymieszaj z cynamonem, mąką ziemniaczaną i ułóż na cieście.
  7. Przygotuj bezę: ubij 4 białka, dodawaj stopniowo 200 g cukru, aż masa będzie gęsta i błyszcząca.
  8. Nałóż bezę na ciasto z rabarbarem, wyrównaj i posyp płatkami migdałowymi.
  9. Piecz całość w temp
  10. Po upieczeniu ostudź ciasto w blaszce, a następnie wyjmij ostrożnie i podawaj
Kruche ciasto z gruszkami i bezą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kruche ciasto z gruszkami i bezą, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up