Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem to pyszne i sycące danie, które zaskoczy swoim wybornym smakiem. Połączenie chrupiących kotletów z miękkimi pieczarkami i roztopionym serem sprawia, że ta potrawa doskonale nadaje się jako główne danie obiadowe lub kolacyjne. Prostota wykonania tego przepisu sprawia, że jest idealny na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Oczyść pieczarki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
- Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju.
- Dodaj starte pieczarki do podsmażonej cebuli, wymieszaj i smaż aż woda z pieczarek odparuje, a następnie ostudź.
- Zetrzyj żółty ser na tarce o dużych oczkach.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- W dużej misce przecisnij przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki.
- Dodaj do ziemniaków wystudzone pieczarki z cebulą, starty żółty ser, posiekaną natkę, jajko, mąkę, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Uformuj z masy wilgotnymi dłońmi niewielkie kotleciki.
- Panieruj kotlety w bułce tartej.
- Smaż kotlety na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
- Odsącz usmażone kotlety z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawaj kotlety od razu po usmażeniu.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również