Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek

Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek to proste i zdrowe danie roślinne, które zaskakuje swoim smakiem i konsystencją. Kasza jaglana w połączeniu z pieczarkami tworzy aromatyczne kotlety, idealne jako alternatywa dla mięsnych dań. Danie to doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację, zachęcając do eksperymentowania z roślinnymi składnikami kuchni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wypłucz 1/2 szklanki kaszy jaglanej najpierw zimną, a następnie ciepłą wodą.
  2. Zagotuj szklankę wody.
  3. Dodaj wypłukaną kaszę jaglaną do gotującej się wody.
  4. Gotuj kaszę na małym ogniu, przykrytą, bez mieszania, aż wchłonie całą wodę.
  5. Pokrój cebulę w kostkę.
  6. W rondlu podsmaż cebulę na odrobinie oliwy.
  7. Dodaj oregano.
  8. Obierz i umyj 250 g pieczarek, a następnie zetrzyj je na tarce.
  9. Dodaj zetrzyjone pieczarki do cebuli.
  10. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  11. Na suchej patelni przesmaż 100 g pestek dyni.
  12. Drobno posiekaj pora.
  13. Połącz ugotowaną kaszę jaglaną z pieczarkami, cebulą, smażonymi pestkami dyni oraz posiekanym porem.
  14. Dodaj 1 łyżeczkę soli, pieprzu i majeranku według uznania oraz ewentualnie inne przyprawy do mielonych kotletów.
  15. Dokładnie wymieszaj składniki łyżką.
  16. Zblenduj masę.
  17. Uformuj kotlety z masy i obtocz w bułce tartej.
  18. Podsmaż kotlety na odrobinie oliwy.
  19. Gotowe! SMacznego!
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up