Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek to proste i zdrowe danie roślinne, które zaskakuje swoim smakiem i konsystencją. Kasza jaglana w połączeniu z pieczarkami tworzy aromatyczne kotlety, idealne jako alternatywa dla mięsnych dań. Danie to doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację, zachęcając do eksperymentowania z roślinnymi składnikami kuchni.
Składniki
Przygotowanie
- Wypłucz 1/2 szklanki kaszy jaglanej najpierw zimną, a następnie ciepłą wodą.
- Zagotuj szklankę wody.
- Dodaj wypłukaną kaszę jaglaną do gotującej się wody.
- Gotuj kaszę na małym ogniu, przykrytą, bez mieszania, aż wchłonie całą wodę.
- Pokrój cebulę w kostkę.
- W rondlu podsmaż cebulę na odrobinie oliwy.
- Dodaj oregano.
- Obierz i umyj 250 g pieczarek, a następnie zetrzyj je na tarce.
- Dodaj zetrzyjone pieczarki do cebuli.
- Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Na suchej patelni przesmaż 100 g pestek dyni.
- Drobno posiekaj pora.
- Połącz ugotowaną kaszę jaglaną z pieczarkami, cebulą, smażonymi pestkami dyni oraz posiekanym porem.
- Dodaj 1 łyżeczkę soli, pieprzu i majeranku według uznania oraz ewentualnie inne przyprawy do mielonych kotletów.
- Dokładnie wymieszaj składniki łyżką.
- Zblenduj masę.
- Uformuj kotlety z masy i obtocz w bułce tartej.
- Podsmaż kotlety na odrobinie oliwy.
- Gotowe! SMacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również