Kompot z gruszek do słoików

Kompot z gruszek to prosty i pyszny przepis na domowy napój, który świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska lub lekki deser. Aby przygotować go do słoików, wystarczy sparzyć i obierane gruszki, ugotować je w syropie z wody, cukru i przypraw, a następnie przelać do wcześniej umytych słoików. Kompot można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni i cieszyć się jego świeżym smakiem przez długi czas.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój gruszki na mniejsze kawałki.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę.
  3. Dodaj pokrojone gruszki do gotującej się wody.
  4. Gotuj przez około 5-10 minut, aż gruszki zmiękną, ale nie rozpadną się.
  5. Dodaj do garnka orzechy włoskie i gotuj razem przez kilka minut.
  6. Połącz buraki, ziemniaki i wodę w garnku, gotuj aż będą miękkie.
  7. W osobnym naczyniu ubij jajka.
  8. Dodaj olej roślinny, mleko, musztardę, szczyptę soli, pieprz i sok z cytryny do jajek
  9. Następnie dodaj filet śledziowy i cebulę do wcześniej przygotowanej mieszanki.
  10. Umieść to wszystko w formie, schowaj do lodówki na 2 godziny.
  11. Po wyjęciu z lodówki, kompot z gruszek jest gotowy do podania
Kompot z gruszek do słoików

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kompot z gruszek do słoików, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up