Karkówka w kapuście kiszonej okrasy
Karkówka w kapuście kiszonej to tradycyjne danie kuchni polskiej, które idealnie sprawdzi się na obiad. Mięso duszone z kapustą kiszoną i aromatycznymi przyprawami tworzy wyjątkowy smak, który uraczy podniebienia każdego wielbiciela tradycyjnych potraw. Proste w przygotowaniu, ale bogate w smaku danie, które z pewnością zaskoczy i przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki
Przygotowanie
- Rozbijamy karkówkę i oprószamy ją solą, pieprzem, ostrej papryką i kuminem.
- Rozgrzewamy patelnię i dodajemy olej roślinny.
- Wykładamy naczynie do zapiekania olejem, układamy kapustę i liście laurowe.
- Smażymy karkówkę z obydwu stron.
- Układamy karkówkę na kapuście, dodajemy cebulę i czosnek.
- Podlewamy całość połową szklanki gorącej wody.
- Posypujemy danie posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
- Przykrywamy naczynie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60 minut.
- Po 60 minutach odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 20 minut bez przykrycia.
- Po tym czasie danie jest gotowe do podania
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Karkówka w kapuście kiszonej okrasy, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również