Karkówka pieczona w rękawie w plastrach

Karkówka pieczona w rękawie to szybki i prosty sposób na przygotowanie soczystego i aromatycznego mięsa. Wystarczy przyprawić karkówkę ulubionymi przyprawami, umieścić ją w rękawie do pieczenia, a następnie piec w piekarniku. Dzięki temu mięso zachowuje wilgoć i cudowny smak. Idealne danie na obiad lub kolację!

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki: półtora kilograma karkówki, 5-6 ząbków czosnku, dwie cebule, 3 łyżki oliwy z oliwek (ew
  2. Wymyj i osusz karkówkę, odłóż na bok.
  3. Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego), 2 łyżki ketchupu, 1 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  4. Natrzyj karkówkę marynatą, zrób nacięcia w mięsie i umieść w nich ząbki czosnku.
  5. Pokrój cebulę w talarki i obłóż nią mięso z każdej strony.
  6. Umieść mięso w rękawie do pieczenia, dodaj cebulę, zamknij rękaw i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny.
  7. Wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed planowanym pieczeniem.
  8. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia.
  9. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C, opcja góra-dół.
  10. Piecz karkówkę około 90 minut (1 godzina na każdy kilogram mięsa).
  11. 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw, aby mięso się zarumieniło.
  12. Na ostatnie 10 minut pieczenia zrób nacięcia wierzchu mięsa, aby się jeszcze ładniej zarumieniło.
  13. Po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika i pozostaw do chwili odpoczynku.
  14. Pokrój karkówkę w plastry i podawaj np
  15. Gotowe! Smacznego!
Karkówka pieczona w rękawie w plastrach

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Karkówka pieczona w rękawie w plastrach, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up