Karkówka pieczona w rękawie w plastrach
Karkówka pieczona w rękawie to szybki i prosty sposób na przygotowanie soczystego i aromatycznego mięsa. Wystarczy przyprawić karkówkę ulubionymi przyprawami, umieścić ją w rękawie do pieczenia, a następnie piec w piekarniku. Dzięki temu mięso zachowuje wilgoć i cudowny smak. Idealne danie na obiad lub kolację!
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj wszystkie składniki: półtora kilograma karkówki, 5-6 ząbków czosnku, dwie cebule, 3 łyżki oliwy z oliwek (ew
- Wymyj i osusz karkówkę, odłóż na bok.
- Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego), 2 łyżki ketchupu, 1 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżeczkę tymianku, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- Natrzyj karkówkę marynatą, zrób nacięcia w mięsie i umieść w nich ząbki czosnku.
- Pokrój cebulę w talarki i obłóż nią mięso z każdej strony.
- Umieść mięso w rękawie do pieczenia, dodaj cebulę, zamknij rękaw i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny.
- Wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed planowanym pieczeniem.
- Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C, opcja góra-dół.
- Piecz karkówkę około 90 minut (1 godzina na każdy kilogram mięsa).
- 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw, aby mięso się zarumieniło.
- Na ostatnie 10 minut pieczenia zrób nacięcia wierzchu mięsa, aby się jeszcze ładniej zarumieniło.
- Po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika i pozostaw do chwili odpoczynku.
- Pokrój karkówkę w plastry i podawaj np
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Karkówka pieczona w rękawie w plastrach, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również