Karkówka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Karkówka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami to aromatyczne danie, które zachwyca połączeniem delikatnego mięsa wieprzowego z soczystymi pieczarkami. Faszerowana karkówka, pieczysta w piekarniku, jest idealna na niedzielny obiad lub specjalną okazję, sprawiając, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie karkówki:
  2. Rozłożyć karkówkę i delikatnie rozciągnąć.
  3. Naciąć mięso.
  4. Posypać solą i świeżo startym czarnym pieprzem.
  5. Przygotowanie farszu:
  6. Zmielić udziec z indyka i kilka żołądków.
  7. Namoczyć bułkę w mleku.
  8. Zeszklić pokrojoną cebulę na patelni z masłem klarowanym.
  9. Dodać przyprawy do farszu: ostrą musztardę, majeranek, tarty czarny pieprz, sól.
  10. Po ostudzeniu, dodać zeszkliłą cebulę do farszu.
  11. Opcjonalnie dodać namoczoną bułkę.
  12. Farsz do rolady:
  13. Rozłożyć farsz równomiernie na rozłożonej karkówce.
  14. Zwijać karkówkę z farszem, starając się zwinąć ciasno.
  15. Owijać roladę siatką.
  16. Pieczenie:
  17. Piec roladę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 2 godziny 20 minut.
  18. Po upieczeniu, oprószyć glazurą z musztardy, miodu i papryki.
  19. Piec ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez kolejne 40-45 minut, aż się zrumieni.
  20. Przykrycie i schłodzenie:
  21. Przykryć roladę papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  22. Zostawić do całkowitego wyschnięcia i schłodzenia przez co najmniej 12 godzin.
  23. Podanie:
  24. Usunąć siatkę po schłodzeniu.
  25. Pokroić w plasterki i podawać na stół.
  26. Uwaga: Przepis jest oparty na dostarczonym materiale; jest to propozycja opracowania przepisu na karkówkę faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami.
Karkówka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Karkówka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up