Karkówka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Karkówka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami to aromatyczne danie, które zachwyca połączeniem delikatnego mięsa wieprzowego z soczystymi pieczarkami. Faszerowana karkówka, pieczysta w piekarniku, jest idealna na niedzielny obiad lub specjalną okazję, sprawiając, że każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotowanie karkówki:
- Rozłożyć karkówkę i delikatnie rozciągnąć.
- Naciąć mięso.
- Posypać solą i świeżo startym czarnym pieprzem.
- Przygotowanie farszu:
- Zmielić udziec z indyka i kilka żołądków.
- Namoczyć bułkę w mleku.
- Zeszklić pokrojoną cebulę na patelni z masłem klarowanym.
- Dodać przyprawy do farszu: ostrą musztardę, majeranek, tarty czarny pieprz, sól.
- Po ostudzeniu, dodać zeszkliłą cebulę do farszu.
- Opcjonalnie dodać namoczoną bułkę.
- Farsz do rolady:
- Rozłożyć farsz równomiernie na rozłożonej karkówce.
- Zwijać karkówkę z farszem, starając się zwinąć ciasno.
- Owijać roladę siatką.
- Pieczenie:
- Piec roladę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 2 godziny 20 minut.
- Po upieczeniu, oprószyć glazurą z musztardy, miodu i papryki.
- Piec ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez kolejne 40-45 minut, aż się zrumieni.
- Przykrycie i schłodzenie:
- Przykryć roladę papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Zostawić do całkowitego wyschnięcia i schłodzenia przez co najmniej 12 godzin.
- Podanie:
- Usunąć siatkę po schłodzeniu.
- Pokroić w plasterki i podawać na stół.
- Uwaga: Przepis jest oparty na dostarczonym materiale; jest to propozycja opracowania przepisu na karkówkę faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Karkówka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również