Kapusta kiszona z kiełbasą i cebulą

Kapusta kiszona z kiełbasą i cebulą to prosty i smaczny przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej. Kapustę kiszoną dusimy wraz z podsmażoną kiełbasą i cebulą, co nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Danie to idealnie sprawdza się jako sycący obiad lub kolacja, który można podać z pieczywem czy ziemniakami.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić kawałek świeżego boczku na drobne kawałki i podsmażyć na patelni, aż tłuszcz zacznie wytapiać się.
- Pokroić jedną cebulę na drobne kawałki.
- Pokroić 400g wędzonego boczku na pół, jedną połowę w drobne kostki i drugą połowę w plastry.
- Podsmażyć wędzony boczek z cebulą aż cebula się zeszkli.
- Ścieramy jedno winne jabłko na grubych oczkach.
- Odciśnąć i dodać kapustę kiszoną bez marchewki.
- Dodać starte jabłko i resztę kapusty do patelni.
- Dodać kminek, sól, pieprz oraz rozgnieciony czosnek.
- Przełożyć kapustę do żaroodpornego naczynia, ułożyć plasterki boczku na wierzchu.
- Dodać dwa liście laurowe, kilka owoców jałowca na dno naczynia.
- Polać kapustę 200 ml czereśniówki albo wiśniówki oraz białym wytrawnym winem.
- Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na godzinę w temperaturze 180 stopni C.
- Po 40 minutach zdjąć folię i dopiec kapustę bez przykrycia.
- Po wyjęciu kapusty z piekarnika, sprawdzić czy cały płyn odparował, tak by pozostał tylko tłuszcz.
- Podawać i cieszyć się zapiekaną kapustą.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kapusta kiszona z kiełbasą i cebulą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również