Kapusta kiszona z kiełbasą i cebulą

Kapusta kiszona z kiełbasą i cebulą to prosty i smaczny przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej. Kapustę kiszoną dusimy wraz z podsmażoną kiełbasą i cebulą, co nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Danie to idealnie sprawdza się jako sycący obiad lub kolacja, który można podać z pieczywem czy ziemniakami.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić kawałek świeżego boczku na drobne kawałki i podsmażyć na patelni, aż tłuszcz zacznie wytapiać się.
  2. Pokroić jedną cebulę na drobne kawałki.
  3. Pokroić 400g wędzonego boczku na pół, jedną połowę w drobne kostki i drugą połowę w plastry.
  4. Podsmażyć wędzony boczek z cebulą aż cebula się zeszkli.
  5. Ścieramy jedno winne jabłko na grubych oczkach.
  6. Odciśnąć i dodać kapustę kiszoną bez marchewki.
  7. Dodać starte jabłko i resztę kapusty do patelni.
  8. Dodać kminek, sól, pieprz oraz rozgnieciony czosnek.
  9. Przełożyć kapustę do żaroodpornego naczynia, ułożyć plasterki boczku na wierzchu.
  10. Dodać dwa liście laurowe, kilka owoców jałowca na dno naczynia.
  11. Polać kapustę 200 ml czereśniówki albo wiśniówki oraz białym wytrawnym winem.
  12. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na godzinę w temperaturze 180 stopni C.
  13. Po 40 minutach zdjąć folię i dopiec kapustę bez przykrycia.
  14. Po wyjęciu kapusty z piekarnika, sprawdzić czy cały płyn odparował, tak by pozostał tylko tłuszcz.
  15. Podawać i cieszyć się zapiekaną kapustą.
Kapusta kiszona z kiełbasą i cebulą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kapusta kiszona z kiełbasą i cebulą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up