Kanapka z tuńczykiem i jajkiem
Kanapka z tuńczykiem i jajkiem to szybki i smaczny pomysł na lekki posiłek. Kremowy tuńczyk oraz ugotowane jajko połączone z chrupiącą sałatą sprawiają, że kanapka jest po prostu pyszna. Doskonała propozycja na lunch w biurze lub szybką przekąskę w ciągu dnia.
Składniki
Przygotowanie
- Zagotować wodę w garnku.
- Wrzucić do wrzącej wody szczyptę soli i gotować jajka przez 6,5 minut od momentu ponownego zagotowania się wody.
- Odsączyć nadmiar oleju z rybiej wątróbki i tuńczyka.
- Rozdrobnić wątróbkę i tuńczyka, zachowując kawałki.
- Pokroić szczypior i czerwoną cebulę drobno.
- Obrać jajka (które ugotowane i schłodzone) i pokroić je w kostkę.
- Połączyć szczypior, cebulę, jajka, wątróbkę i tuńczyka w misce.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem, majonezem, odrobiną ostrej musztardy i zetrzeć ząbek czosnku.
- Opiekać chleb w piekarniku na 200 stopniach przez około 10 minut, aż będzie rumiany.
- Wyjąć awokado łyżką, pokroić w plastry.
- Na opieczony chleb rozsmarować pastę z tuńczykiem.
- Położyć plastry awokado na pastę.
- Posypać ewentualnie resztą pasty.
- Podawać i cieszyć się kanapką z tuńczykiem i jajkiem! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Kanapka z tuńczykiem i jajkiem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również