Jak upiec buraki w piekarniku bez folii
Buraki pieczone bez folii to prosty i pyszny przepis na zdrowe danie. Buraki obrać, pokroić w plastry, posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem, a następnie upiec w piekarniku aż będą miękkie i lekko zrumienione. To świetna alternatywa dla tradycyjnego gotowania buraków i doskonały dodatek do wielu dań.
Składniki
Przygotowanie
- Umyj i oczyść buraki, odcinając zielone liście (ale nie wyrzucaj ich, bo można je wykorzystać do sałatek lub podać jako dodatek).
- Wybierz głęboką formę do pieczenia, np
- Umieść buraki na blaszce i skrop je delikatnie oliwą z oliwek ilość oliwy powinna wystarczyć, aby pokryć całą powierzchnię warzyw.
- Posyp buraki solą morską lub solą koszerną.
- Delikatnie wymieszaj warzywa z oliwą i solą, tak aby skórki były równomiernie pokryte olejem i solą.
- Przykryj buraki formą do pieczenia lub przykrywką z naczynia żaroodpornego.
- Pieczenie:
- Włóż formę z burakami do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.
- Piecz buraki przez około 30-50 minut
- Gdy buraki będą gotowe, pozwól im ostygnąć, aby można je było bezpiecznie podjąć.
- Obieranie:
- Jeśli chcesz uniknąć zabarwienia rąk, możesz użyć jednorazowych rękawiczek
- Odetnij górę i spód buraka nożem, a pozostałą skórkę zdejmij rękoma nie będzie potrzeby użycia obieraczki do warzyw.
- Przechowywanie:
- Jeśli nie planujesz od razu wykorzystać upieczonych buraków, zaleca się pozostawienie ich w całości i przechowanie w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce mogą wytrzymać tam nawet tydzień.
- Użyj upieczonych buraków jako dodatku do sałatek, jako składnika marynowanych buraków lub do przygotowania kremowej sałatki
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Jak upiec buraki w piekarniku bez folii, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również