Jak ugotować ryż na parze

Ryż ugotowany na parze to prosty i zdrowy sposób przygotowania tego popularnego składnika w kuchni. Aby go przyrządzić, wystarczy umieścić ryż w sitku lub specjalnym garnku do gotowania na parze, dodać odpowiednią ilość wody i gotować przez około 20-30 minut. Dzięki gotowaniu na parze ryż zachowuje swoją chrupkość i wartości odżywcze, dlatego warto wypróbować tę metodę przy jego przygotowywaniu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyj ryż kilkukrotnie i odcedź.
  2. Napełnij miseczkę wodą i namocz ryż na 10 minut.
  3. Po 10 minutach odsącz wodę, dodaj dokładnie odmierzoną ilość wody do ryżu w proporcji 1:1.25.
  4. Umieść miseczki z ryżem na stojaku do gotowania na parze.
  5. Przygotuj parowar, zagotuj wodę na średnim ogniu.
  6. Umieść stojak z ryżem w parowarze, przykryj i gotuj na parze przez 20 minut.
  7. Po 20 minutach wyłącz płomień i pozostaw ugotowany ryż w parowarze na 5 minut.
  8. Po 5 minutach wyjmij ryż z parowaru i podawaj od razu.
Jak ugotować ryż na parze

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Jak ugotować ryż na parze, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up