Gulasz z żołądków wołowych w sosie własnym

Klasyczny gulasz z żołądków wołowych to smakowita potrawa przygotowywana w sosie własnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Miękkie, podsmażone żołądki w połączeniu z warzywami i bulionem tworzą wyjątkowy smak, który doskonale komponuje się z kaszą czy kawałkiem chrupiącego chleba. To danie, które rozbudza zmysły i znakomicie rozgrzewa w chłodniejsze dni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wyczyść i umyj żołądki drobiowe, usuń tłuszcz i ewentualne resztki jedzenia.
  2. Gotuj żołądki w całości w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez co najmniej godzinę, aż będą miękkie.
  3. Pod koniec gotowania dodaj marchewkę, cebulę, pora, pietruszkę, seler, sól, pieprz oraz ponczkę i gotuj jeszcze około godziny.
  4. Wyjmij i odcedź żołądki, usuń warzywa z wywaru.
  5. Pokrój ugotowane żołądki na kawałki.
  6. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, wrzuć pokrojone żołądki, pieczarki, paprykę, czosnek, cebulę i pora
  7. Dodaj łyżeczkę musztardy, a po chwili 2 łyżki mąki
  8. Dodaj ugotowaną marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, łyżkę masła, śmietanę, sól, pieprz, majeranek, pieprz kolorowy i pieprz ziołowy
  9. Spróbuj i dopraw wg uznania.
  10. Podawaj danie z puree ziemniaczanym lub inną wybraną przystawką.
Gulasz z żołądków wołowych w sosie własnym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Gulasz z żołądków wołowych w sosie własnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up