Gulasz z żołądków wołowych w sosie własnym
Klasyczny gulasz z żołądków wołowych to smakowita potrawa przygotowywana w sosie własnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Miękkie, podsmażone żołądki w połączeniu z warzywami i bulionem tworzą wyjątkowy smak, który doskonale komponuje się z kaszą czy kawałkiem chrupiącego chleba. To danie, które rozbudza zmysły i znakomicie rozgrzewa w chłodniejsze dni.
Składniki
Przygotowanie
- Wyczyść i umyj żołądki drobiowe, usuń tłuszcz i ewentualne resztki jedzenia.
- Gotuj żołądki w całości w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez co najmniej godzinę, aż będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodaj marchewkę, cebulę, pora, pietruszkę, seler, sól, pieprz oraz ponczkę i gotuj jeszcze około godziny.
- Wyjmij i odcedź żołądki, usuń warzywa z wywaru.
- Pokrój ugotowane żołądki na kawałki.
- Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, wrzuć pokrojone żołądki, pieczarki, paprykę, czosnek, cebulę i pora
- Dodaj łyżeczkę musztardy, a po chwili 2 łyżki mąki
- Dodaj ugotowaną marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, łyżkę masła, śmietanę, sól, pieprz, majeranek, pieprz kolorowy i pieprz ziołowy
- Spróbuj i dopraw wg uznania.
- Podawaj danie z puree ziemniaczanym lub inną wybraną przystawką.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Gulasz z żołądków wołowych w sosie własnym, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również