Gulasz warzywny z pieczarkami

Gulasz warzywny z pieczarkami to aromatyczne i pożywne danie, które świetnie sprawdzi się jako główne danie obiadowe lub kolacyjne. Zawiera dużą ilość warzyw, pieczarek i przypraw, które nadają mu wyjątkowego smaku. Podawany z kaszą, ryżem lub pieczywem, gulasz warzywny z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzać 2 łyżki smalcu lub oleju w garnku lub urządzeniu wielofunkcyjnym.
  2. Pokroić kilogram łopatki wieprzowej w kostkę, doprawić solą i pieprzem, a następnie podsmażyć przez około 2 minuty.
  3. Dodać paprykę wędzoną, paprykę słodką, paprykę ostrą i wszystko razem wymieszać.
  4. Po 2 minutach dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć kolejne 2 minuty.
  5. Do garnka dodać marchewkę, połowę papryki, 200 g pieczarek (pokrojonych na połówki lub ćwiartki).
  6. Wlać 1 pełną łyżeczkę koncentratu pomidorowego, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, 1 łyżkę sosu sojowego (lub sól) i wszystko razem wymieszać.
  7. Następnie wlać 0,5 litra gorącej wody lub bulionu.
  8. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  9. Zamknąć garnek i gotować pod ciśnieniem przez 30-35 minut.
  10. Po upływie czasu wypuścić ciśnienie z garnka, otworzyć i zagęścić gulasz.
  11. Zagęścić sos mieszanką mąki i śmietanki rozrobionej w wodzie do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  12. Zagotować sos, dodając odrobinę koperku na koniec.
Gulasz warzywny z pieczarkami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Gulasz warzywny z pieczarkami, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up