Gulasz z pieczarkami i papryką
Gulasz z pieczarkami i papryką to smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Skomponowane z kawałków mięsa, podsmażonych warzyw oraz aromatycznych przypraw, zachwyci niejednego miłośnika kuchni domowej. Dzięki połączeniu intensywnego smaku pieczarek z lekko pikantną papryką, danie zyskuje wyjątkowy, głęboki smak. Gotowy gulasz doskonale komponuje się z kluskami śląskimi czy kaszą, tworząc sycącą i pożywną potrawę.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej 2 łyżki smalcu w garnku lub urządzeniu wielofunkcyjnym.
- Pokrój kilogram łopatki pieprzowej w kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż przez około 2 minuty.
- Dodaj paprykę wędzoną, paprykę słodką i paprykę ostrą, wszystko razem wymieszaj.
- Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż kolejne 2 minuty.
- Do garnka dodaj marchewkę, pół papryki oraz 200 g pokrojonych pieczarek, wszystko razem wrzuć do garnka.
- Dodaj 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach i 1 łyżkę sosu sojowego (można zastąpić solą), razem wymieszaj.
- Wlej 0,5 litra wody lub bulionu, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku.
- Zamknij garnek, ustaw gotowanie pod ciśnieniem na 30-35 minut.
- Po upływie czasu, wypuść ciśnienie z garnka, otwórz pokrywę i zagęść gulasz mąką rozrobioną w wodzie oraz śmietanką.
- Podgrzewaj, aż sos się zagotuje i uzyska odpowiednią konsystencję.
- Dopraw gulasz świeżym koperkiem.
- Danie jest gotowe do podania.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Gulasz z pieczarkami i papryką, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również