Gulasz z pieczarkami i papryką

Gulasz z pieczarkami i papryką to smaczne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Skomponowane z kawałków mięsa, podsmażonych warzyw oraz aromatycznych przypraw, zachwyci niejednego miłośnika kuchni domowej. Dzięki połączeniu intensywnego smaku pieczarek z lekko pikantną papryką, danie zyskuje wyjątkowy, głęboki smak. Gotowy gulasz doskonale komponuje się z kluskami śląskimi czy kaszą, tworząc sycącą i pożywną potrawę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej 2 łyżki smalcu w garnku lub urządzeniu wielofunkcyjnym.
  2. Pokrój kilogram łopatki pieprzowej w kostkę, dopraw solą i pieprzem, a następnie podsmaż przez około 2 minuty.
  3. Dodaj paprykę wędzoną, paprykę słodką i paprykę ostrą, wszystko razem wymieszaj.
  4. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż kolejne 2 minuty.
  5. Do garnka dodaj marchewkę, pół papryki oraz 200 g pokrojonych pieczarek, wszystko razem wrzuć do garnka.
  6. Dodaj 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach i 1 łyżkę sosu sojowego (można zastąpić solą), razem wymieszaj.
  7. Wlej 0,5 litra wody lub bulionu, dodaj przeciśnięty ząbek czosnku.
  8. Zamknij garnek, ustaw gotowanie pod ciśnieniem na 30-35 minut.
  9. Po upływie czasu, wypuść ciśnienie z garnka, otwórz pokrywę i zagęść gulasz mąką rozrobioną w wodzie oraz śmietanką.
  10. Podgrzewaj, aż sos się zagotuje i uzyska odpowiednią konsystencję.
  11. Dopraw gulasz świeżym koperkiem.
  12. Danie jest gotowe do podania.
Gulasz z pieczarkami i papryką

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Gulasz z pieczarkami i papryką, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up