Golonka po bawarsku z kapustą kiszoną

Golonka po bawarsku z kapustą kiszoną to tradycyjne danie kuchni niemieckiej, które cieszy się popularnością ze względu na intensywny smak i aromat. W tym przepisie golonka jest pieczona do chrupkości, a następnie podawana z kwaszoną kapustą, która równoważy bogactwo mięsa. To danie doskonale sprawdza się na obiad w chłodne dni i idealnie nadaje się do spożywania w towarzystwie piwa.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku umieścić dwie golonki, każda ważąca około kilograma.
  2. Następnie do garnka dodać 4 listki laurowe, 4 ząbki czosnku oraz kilka ziaren ziela angielskiego.
  3. Zalać wszystko wodą tak, aby zakryła golonki, przykryć garnek i gotować około dwie godziny.
  4. Po półtorej godziny dodać włoszczyznę.
  5. Po dwóch godzinach gotowania, zdjąć pokrywkę i dodać włoszczyznę (kawałek selera, dwie marchewki).
  6. Przygotować marynatę: do miseczki wsypać łyżkę soli, przecisnąć dwa ząbki czosnku, dodać mielony kolorowy pieprz, pieprz kajeński, czerwoną paprykę, majeranek i oliwę z oliwek dobrze wymieszać.
  7. Marynatą posmarować mięso z golonek.
  8. Następnie naciąć skórkę na golonkach i pokryć je marynatą.
  9. Odstawić golonki na bok i przygotować kapustę.
  10. Pokroić średnią cebulę w piórka, ułożyć ją na blaszce do pieczenia.
  11. Dodać do cebuli pokrojoną w piórka cebulkę, 2 listki laurowe, ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz i wymieszać.
  12. Zalać kapustę szklanką wywaru z gotujących się golonek.
  13. Umieścić golonki wraz z kapustą na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 minut.
  14. Sprawdzać podczas pieczenia, czy kapusta się nie przypala, ewentualnie podlewać wywarem z gotujących się golonek.
  15. Po 45 minutach golonki pieczone w kapuście kiszonej będą gotowe.
Golonka po bawarsku z kapustą kiszoną

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Golonka po bawarsku z kapustą kiszoną, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up