Galaretka z czerwonej porzeczki

Galaretka z czerwonej porzeczki to pyszny dodatek do zimowych deserów. Prosty w przygotowaniu przepis, którego bazą są owoce porzeczki, żelatyna i cukier. Galaretka świetnie uzupełnia domowe ciasta, lodowe desery czy też może stanowić samodzielne, orzeźwiające danie.
Składniki
Przygotowanie
- Zebranie czerwonych porzeczek użycie jednego krzaka dałoby około 3.5 galonów jagód.
- Podzielenie jagód na dwie partie po około 1.75 galona każda.
- Rozgniecenie jagód w celu uzyskania soku dodanie pół szklanki wody na każdy kwart jagód i łodyg oraz rozgniecenie jagód.
- Gotowanie jagód na wolnym ogniu przez poniżej 2 minut.
- Odcedzenie soku i użycie czystej tkaniny filtrującej do tego procesu.
- Wyciśnięcie soku z pulpy jagód.
- Pomiar ilości uzyskanego soku w tym przypadku 1.2 galona lub 19 szklanek.
- Dodanie cukru w proporcji 1:1 do ilości soku (19 szklanek soku = 19 szklanek cukru).
- Gotowanie miksu do temperatury 220 stopni F (zmniejszając o 1 stopień co 500 stóp nad poziomem morza).
- Usunięcie piany po osiągnięciu temperatury.
- Rozlew soku do słoików i pozostawienie do ostygnięcia.
- Uzyskanie łącznej ilości galaretki w tym przypadku 1.8 galona lub 28 szklanek.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Galaretka z czerwonej porzeczki, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również