Galaretka z czerwonej porzeczki

Galaretka z czerwonej porzeczki to pyszny dodatek do zimowych deserów. Prosty w przygotowaniu przepis, którego bazą są owoce porzeczki, żelatyna i cukier. Galaretka świetnie uzupełnia domowe ciasta, lodowe desery czy też może stanowić samodzielne, orzeźwiające danie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zebranie czerwonych porzeczek użycie jednego krzaka dałoby około 3.5 galonów jagód.
  2. Podzielenie jagód na dwie partie po około 1.75 galona każda.
  3. Rozgniecenie jagód w celu uzyskania soku dodanie pół szklanki wody na każdy kwart jagód i łodyg oraz rozgniecenie jagód.
  4. Gotowanie jagód na wolnym ogniu przez poniżej 2 minut.
  5. Odcedzenie soku i użycie czystej tkaniny filtrującej do tego procesu.
  6. Wyciśnięcie soku z pulpy jagód.
  7. Pomiar ilości uzyskanego soku w tym przypadku 1.2 galona lub 19 szklanek.
  8. Dodanie cukru w proporcji 1:1 do ilości soku (19 szklanek soku = 19 szklanek cukru).
  9. Gotowanie miksu do temperatury 220 stopni F (zmniejszając o 1 stopień co 500 stóp nad poziomem morza).
  10. Usunięcie piany po osiągnięciu temperatury.
  11. Rozlew soku do słoików i pozostawienie do ostygnięcia.
  12. Uzyskanie łącznej ilości galaretki w tym przypadku 1.8 galona lub 28 szklanek.
Galaretka z czerwonej porzeczki

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Galaretka z czerwonej porzeczki, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up