Filet z pstrąga z patelni

Filet z pstrąga, smażony na patelni, to prosty i szybki sposób przygotowania delikatnego dania rybnego. Filety dobrze się smażą, dzięki czemu zachowują soczystość i delikatny smak. Można podawać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż czy sałatka z warzyw. To idealna propozycja na zdrowy i lekki obiad.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki: 2 pstrągi, 20 g masła, 20 g masła klarowanego, 1 ząbek czosnku, 1 mała cytryna, sól, 2 łyżki mąki typu 450.
  2. Przygotuj potrzebne narzędzia: talerz, wyciskarka do cytrusów (opcjonalnie), folia spożywcza, deska do krojenia, nóż, nożyczki, patelnia grillowa (lub zwykła), papierowy ręcznik.
  3. Oprósz pstrągi wewnątrz i na zewnątrz sokiem z połowy cytryny, posyp solą, wkładaj masło miękkie do wnętrza ryb.
  4. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i plasterki cytryny.
  5. Przykryj ryby folią spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.
  6. Panieruj ryby w mące z obu stron.
  7. Rozgrzej patelnię, dodaj masło klarowane, umieść ryby na patelni.
  8. Smaż ryby na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony.
  9. Po 10 minutach smażenia, przełóż ryby na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
  10. Podawaj pstrąga na maśle z patelni ciepłego, można udekorować dodatkową cytryną.
  11. Smacznego!
Filet z pstrąga z patelni

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Filet z pstrąga z patelni, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up