Filet z pstrąga z patelni
Filet z pstrąga, smażony na patelni, to prosty i szybki sposób przygotowania delikatnego dania rybnego. Filety dobrze się smażą, dzięki czemu zachowują soczystość i delikatny smak. Można podawać je z ulubionymi dodatkami, takimi jak ryż czy sałatka z warzyw. To idealna propozycja na zdrowy i lekki obiad.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj składniki: 2 pstrągi, 20 g masła, 20 g masła klarowanego, 1 ząbek czosnku, 1 mała cytryna, sól, 2 łyżki mąki typu 450.
- Przygotuj potrzebne narzędzia: talerz, wyciskarka do cytrusów (opcjonalnie), folia spożywcza, deska do krojenia, nóż, nożyczki, patelnia grillowa (lub zwykła), papierowy ręcznik.
- Oprósz pstrągi wewnątrz i na zewnątrz sokiem z połowy cytryny, posyp solą, wkładaj masło miękkie do wnętrza ryb.
- Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i plasterki cytryny.
- Przykryj ryby folią spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.
- Panieruj ryby w mące z obu stron.
- Rozgrzej patelnię, dodaj masło klarowane, umieść ryby na patelni.
- Smaż ryby na średnim ogniu przez około 4-5 minut z każdej strony.
- Po 10 minutach smażenia, przełóż ryby na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
- Podawaj pstrąga na maśle z patelni ciepłego, można udekorować dodatkową cytryną.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Filet z pstrąga z patelni, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również