Filet z okonia pieczony w piekarniku
Filet z okonia pieczony w piekarniku to prosty i pyszny sposób przygotowania zdrowego dania. Okoń jest delikatny w smaku i dobrze komponuje się z różnymi dodatkami, które możemy dodać przed pieczeniem. Polecam podać go z ziołami, cytryną i oliwą, aby wzmocnić jego naturalny smak. Prostota przygotowania tego dania sprawia, że będzie idealnym wyborem na szybki i smaczny obiad.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić cebulę w drobną kostkę.
- Posiekać drobno brokuł (około 1/3 główki).
- W misce połączyć cebulę i brokuł z 1 łyżką majonezu i 1 łyżką śmietany.
- Dodać przeciśnięty lub starty czosnek, sól i świeżo zmielony pieprz.
- Startować żółty ser na tarce o dużych oczkach lub pokroić w plasterki.
- Wymieszać ser z wcześniej przygotowanymi składnikami.
- Osuszyć filety z ryby (w tym przypadku dorsza) i posolić oraz popieprzyć z obu stron.
- Ułożyć filety rybne na desce i opcjonalnie pokroić na mniejsze kawałki.
- Obtaczać kawałki ryb w mące ziemniaczanej.
- Natłuścić naczynie do zapiekania i ułożyć filety rybne w nim.
- Nałożyć wcześniej przygotowaną mieszankę brokułowo-serową na wierzch ryby.
- Wstawić naczynie do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez około 30-40 minut w trybie grzania góra-dół.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Filet z okonia pieczony w piekarniku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również