Filet z okonia pieczony w piekarniku

Filet z okonia pieczony w piekarniku to prosty i pyszny sposób przygotowania zdrowego dania. Okoń jest delikatny w smaku i dobrze komponuje się z różnymi dodatkami, które możemy dodać przed pieczeniem. Polecam podać go z ziołami, cytryną i oliwą, aby wzmocnić jego naturalny smak. Prostota przygotowania tego dania sprawia, że będzie idealnym wyborem na szybki i smaczny obiad.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić cebulę w drobną kostkę.
  2. Posiekać drobno brokuł (około 1/3 główki).
  3. W misce połączyć cebulę i brokuł z 1 łyżką majonezu i 1 łyżką śmietany.
  4. Dodać przeciśnięty lub starty czosnek, sól i świeżo zmielony pieprz.
  5. Startować żółty ser na tarce o dużych oczkach lub pokroić w plasterki.
  6. Wymieszać ser z wcześniej przygotowanymi składnikami.
  7. Osuszyć filety z ryby (w tym przypadku dorsza) i posolić oraz popieprzyć z obu stron.
  8. Ułożyć filety rybne na desce i opcjonalnie pokroić na mniejsze kawałki.
  9. Obtaczać kawałki ryb w mące ziemniaczanej.
  10. Natłuścić naczynie do zapiekania i ułożyć filety rybne w nim.
  11. Nałożyć wcześniej przygotowaną mieszankę brokułowo-serową na wierzch ryby.
  12. Wstawić naczynie do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez około 30-40 minut w trybie grzania góra-dół.
Filet z okonia pieczony w piekarniku

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Filet z okonia pieczony w piekarniku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up