Filet z okonia nilowego zapiekany w piekarniku

Filet z okonia nilowego zapiekany w piekarniku to prosty i smaczny sposób na przygotowanie delikatnego rybnego dania. Filet z okonia nilowego jest delikatny, a przygotowanie go w piekarniku sprawia, że jest zdrowszy niż smażony. Dodatkowo zapieczony w przyprawach staje się aromatyczny i po prostu pyszny. To idealny sposób na szybki i zdrowy obiad.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj wszystkie składniki: suchą musztardę, wędzoną paprykę, czarny pieprz, płatki papryki, sól, olej, filet z okonia nilowego, herbatniki, masło i świeżą pietruszkę.
  2. Wymieszaj wszystkie przyprawy w misce, aby stworzyć marynatę.
  3. Oczyść filety z okonia nilowego, osusz je i skrop olejem z obu stron.
  4. Następnie obtocz filety przygotowaną mieszanką przypraw z obu stron, delikatnie wcierając przyprawy w mięso.
  5. Opcjonalnie przygotuj kruszonkę z herbatników i świeżej pietruszki: rozgnieć herbatniki na kruszonkę, dodaj masło i posiekaną pietruszkę, wymieszaj.
  6. Przełóż filety do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem.
  7. Posyp filety kruszonką (jeśli używasz).
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 350 stopni przez około 20 minut, aż mięso będzie dokładnie upieczone.
  9. Gdy danie będzie gotowe, podawaj ciepłe.
Filet z okonia nilowego zapiekany w piekarniku

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Filet z okonia nilowego zapiekany w piekarniku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up