Filet z okonia nilowego zapiekany w piekarniku
Filet z okonia nilowego zapiekany w piekarniku to prosty i smaczny sposób na przygotowanie delikatnego rybnego dania. Filet z okonia nilowego jest delikatny, a przygotowanie go w piekarniku sprawia, że jest zdrowszy niż smażony. Dodatkowo zapieczony w przyprawach staje się aromatyczny i po prostu pyszny. To idealny sposób na szybki i zdrowy obiad.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj wszystkie składniki: suchą musztardę, wędzoną paprykę, czarny pieprz, płatki papryki, sól, olej, filet z okonia nilowego, herbatniki, masło i świeżą pietruszkę.
- Wymieszaj wszystkie przyprawy w misce, aby stworzyć marynatę.
- Oczyść filety z okonia nilowego, osusz je i skrop olejem z obu stron.
- Następnie obtocz filety przygotowaną mieszanką przypraw z obu stron, delikatnie wcierając przyprawy w mięso.
- Opcjonalnie przygotuj kruszonkę z herbatników i świeżej pietruszki: rozgnieć herbatniki na kruszonkę, dodaj masło i posiekaną pietruszkę, wymieszaj.
- Przełóż filety do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem.
- Posyp filety kruszonką (jeśli używasz).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 350 stopni przez około 20 minut, aż mięso będzie dokładnie upieczone.
- Gdy danie będzie gotowe, podawaj ciepłe.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Filet z okonia nilowego zapiekany w piekarniku, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również