Filet z indyka w rękawie

Filet z indyka w rękawie to prosty i pyszny sposób na przygotowanie soczystego mięsa. Indyk jest delikatny w smaku i świetnie komponuje się z dodatkami, dlatego warto spróbować tej pysznej potrawy. Gotowanie w rękawie pozwala mięsu zachować wilgotność i aromat, a dodatkowo ułatwia utrzymanie czystości w kuchni. Smakowity filet z indyka w rękawie z pewnością zachwyci wszystkich amatorów dobrej kuchni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki: 1 kg piersi z indyka, pół szklanki oleju, 5 ząbków czosnku, 1 łyżka miodu, 3 łyżki musztardy, mały pęczek tymianku, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka papryki ostrej, sok z połowy cytryny.
  2. Rozpocznij od czosnku: obetnij końce i rozgnieć nożem, pokrój go na drobne kawałki, dodaj sól i rozgnieć do uzyskania miazgi.
  3. Dodaj przyprawy: odrywaj listki tymianku i dodaj je do miski, wlej pół szklanki oleju, dodaj musztardę, miód, słodką i ostrą paprykę, wcześniej przygotowany czosnek
  4. Przygotuj mięso: umyj piersi z indyka, osusz je papierowym ręcznikiem, usunięcie nadmiar błon
  5. Po 24 godzinach, wyjmij mięso z lodówki 2 godziny przed pieczeniem
  6. Piecz mięso około 1 godziny na 1 kg mięsa, pamiętaj o wstawieniu mięsa w temperaturze pokojowej
  7. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozostaw mięso na około 8 minut, aby nie wypłynęły soki.
  8. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i pokrój
Filet z indyka w rękawie

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Filet z indyka w rękawie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up