Filet z indyka w rękawie
Filet z indyka w rękawie to prosty i pyszny sposób na przygotowanie soczystego mięsa. Indyk jest delikatny w smaku i świetnie komponuje się z dodatkami, dlatego warto spróbować tej pysznej potrawy. Gotowanie w rękawie pozwala mięsu zachować wilgotność i aromat, a dodatkowo ułatwia utrzymanie czystości w kuchni. Smakowity filet z indyka w rękawie z pewnością zachwyci wszystkich amatorów dobrej kuchni.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj składniki: 1 kg piersi z indyka, pół szklanki oleju, 5 ząbków czosnku, 1 łyżka miodu, 3 łyżki musztardy, mały pęczek tymianku, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka papryki ostrej, sok z połowy cytryny.
- Rozpocznij od czosnku: obetnij końce i rozgnieć nożem, pokrój go na drobne kawałki, dodaj sól i rozgnieć do uzyskania miazgi.
- Dodaj przyprawy: odrywaj listki tymianku i dodaj je do miski, wlej pół szklanki oleju, dodaj musztardę, miód, słodką i ostrą paprykę, wcześniej przygotowany czosnek
- Przygotuj mięso: umyj piersi z indyka, osusz je papierowym ręcznikiem, usunięcie nadmiar błon
- Po 24 godzinach, wyjmij mięso z lodówki 2 godziny przed pieczeniem
- Piecz mięso około 1 godziny na 1 kg mięsa, pamiętaj o wstawieniu mięsa w temperaturze pokojowej
- Po upieczeniu, wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozostaw mięso na około 8 minut, aby nie wypłynęły soki.
- Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i pokrój
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Filet z indyka w rękawie, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również