Dżem malinowy bez pestek

Dżem malinowy bez pestek to prosty i pyszny przepis idealny dla miłośników gładkiego dżemu. Maliny gotujemy z cukrem i sokiem z cytryny, a następnie przecieramy przez sito, pozbywając się pestek. Gotowy dżem przechowujemy w słoikach, gotowy do smarowania na pieczywo czy dodania do innych potraw.

Składniki

Przygotowanie

  1. Włóż maliny, wodę i sok z cytryny do rondelka.
  2. Gotuj na wolnym ogniu, aby uwolnić jak najwięcej soku z malin i łatwo później odcedzić pestki.
  3. Przecedź zawartość przez sito, starając się wycisnąć jak najwięcej soku.
  4. Wróć sok malinowy do rondelka i dodaj cukier.
  5. Rozpuść cukier w soku malinowym na małym lub średnim ogniu.
  6. Zwiększ ogień i gotuj, aby zagotować mieszankę, a następnie gotuj przez 7-10 minut, aż zgęstnieje i lekko się zmniejszy.
  7. Przetestuj punkt żelowania dżemu na zimnej talerzyku z lodówki jeśli zmarszczki, to jest gotowy, jeśli nie, gotuj dalej.
  8. Gdy dżem jest gotowy, przełóż go do przygotowanych wcześniej czystych słoików.
  9. Nakręć pokrywki na słoiki, gdy dżem jest jeszcze ciepły, aby stworzyć szczelne zamknięcie.
  10. Podawaj dżem z maliny bez pestek z upieczonymi świeżo bułeczkami.
Dżem malinowy bez pestek

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Dżem malinowy bez pestek, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up