Deser z mascarpone, herbatnikami i galaretką
Deser z mascarpone, herbatnikami i galaretką to pyszna i łatwa do przygotowania słodka przekąska, idealna na letnie dni. Kremowe mascarpone, chrupiące herbatniki i orzeźwiająca galaretka tworzą wspaniałe połączenie smaków i tekstur, które zachwycą wszystkich łasuchów. Gotowy deser można udekorować owocami, pokruszonymi orzechami lub bitą śmietaną, aby nadać mu dodatkowego uroku.
Składniki
Przygotowanie
- Rozpuść 2 galaretki o dowolnym smaku w 500 ml gorącej wody, odstaw do wystudzenia.
- W osobnym naczyniu wymieszaj 500 g sera mascarpone z 100 g cukru i 1 łyżką ekstraktu waniliowego, aż masa będzie gładka.
- W osobnej misce ubij 200 ml śmietany kremówki na sztywno.
- Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą mascarpone.
- W naczyniu przełóż na dno herbatniki, można je zamoczyć w kawie lub soku owocowym.
- Następnie na herbatniki nałóż przygotowaną wcześniej masę mascarpone.
- Na wierzch wylej wystudzoną galaretkę i odstaw deser do lodówki, aż stężeje.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Deser z mascarpone, herbatnikami i galaretką, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również