Deser z gruszek i mascarpone

Deser z gruszek i mascarpone to pyszna i kremowa kompozycja idealna na letnie wieczory. Gruszki duszone w cynamonie i syropie klonowym, podane z delikatnym mascarpone, tworzą wyjątkowe połączenie smakowe. Dodatek orzechów włoskich i płatków migdałów nadaje deserowi chrupkości i aromatu. Prosty w przygotowaniu, ale imponujący w prezentacji, ten deser z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. W miseczce lub naczyniu rozpuścić gorzką czekoladę o zawartości kakao 74%.
  2. Dodać 200 ml chłodnej śmietanki 30% lub 36%.
  3. Ubić mieszankę ręcznym mikserem przez około minutę.
  4. Dodawać dwie czubate łyżki mascarpone (lub serek twarogowy lub śmietankowy około 100g).
  5. Kontynuować miksowanie wszystkich składników do połączenia.
  6. Po zgęstnieniu masy, rozłożyć krem czekoladowo-śmietanowy do dwóch szklanek.
  7. Na wierzch posypać owocami (np
  8. Deser można od razu spożyć lub schłodzić w lodówce na później.
  9. Opcjonalnie, można umieścić deser w zamrażalniku na 15-30 minut, aby uzyskać lodową wersję.
  10. Przygotowany deser będziemy gotowy do podania.
Deser z gruszek i mascarpone

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Deser z gruszek i mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up