Curry z dynią i ciecierzycą
Curry z dynią i ciecierzycą to aromatyczne danie, które doskonale sprawdzi się jako pyszny obiad. Połączenie przypraw, warzyw oraz ciecierzycy w kremowym sosie curry tworzy niezwykłe połączenie smaków. To danie jest nie tylko pełne smaku, ale również zdrowe i sycące, idealne na chłodne jesienne wieczory.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić cebulę w kostkę.
- Rozgrzać oliwę w garnku i zeszklić cebulę oraz podsmażyć czosnek.
- Pokroić dynię i paprykę w kostkę.
- Dodać pokrojoną dynię i paprykę do garnka i smażyć.
- Odsączyć ciecierzycę, nie płuczemy jej, pozostawiamy zalewę.
- Dodać ciecierzycę do garnka i podsmażyć.
- Dodać przyprawy: bazylia, oregano, suszona włoszczyzna.
- Dodać koncentrat pomidorowy i dusić składniki.
- Zalać bulionem warzywnym i dusić gulasz przez 20 minut.
- Doprawić solą i pieprzem, zagęścić gulasz rozgniatając nieco ciecierzycę i dynię widelcem.
- Na koniec posypać gulasz świeżą pietruszką.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Curry z dynią i ciecierzycą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również