Curry z dynią i ciecierzycą

Curry z dynią i ciecierzycą to aromatyczne danie, które doskonale sprawdzi się jako pyszny obiad. Połączenie przypraw, warzyw oraz ciecierzycy w kremowym sosie curry tworzy niezwykłe połączenie smaków. To danie jest nie tylko pełne smaku, ale również zdrowe i sycące, idealne na chłodne jesienne wieczory.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić cebulę w kostkę.
  2. Rozgrzać oliwę w garnku i zeszklić cebulę oraz podsmażyć czosnek.
  3. Pokroić dynię i paprykę w kostkę.
  4. Dodać pokrojoną dynię i paprykę do garnka i smażyć.
  5. Odsączyć ciecierzycę, nie płuczemy jej, pozostawiamy zalewę.
  6. Dodać ciecierzycę do garnka i podsmażyć.
  7. Dodać przyprawy: bazylia, oregano, suszona włoszczyzna.
  8. Dodać koncentrat pomidorowy i dusić składniki.
  9. Zalać bulionem warzywnym i dusić gulasz przez 20 minut.
  10. Doprawić solą i pieprzem, zagęścić gulasz rozgniatając nieco ciecierzycę i dynię widelcem.
  11. Na koniec posypać gulasz świeżą pietruszką.
Curry z dynią i ciecierzycą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Curry z dynią i ciecierzycą, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up