Cukinia w plastrach zapiekana z serem

Cukinia w plastrach zapiekana z serem to prosty i pyszny sposób na przygotowanie zdrowego obiadu lub dodatku do potraw głównych. Delikatne plastry cukinii są przyprawione i zapieczone z aromatycznym serem, tworząc wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku danie. Idealne rozwiązanie dla miłośników warzyw i serowych przysmaków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Posiekaj 2 cukinie na plastry.
  2. Posyp cukinię solą z obu stron i pozostaw na 30 minut, aby puściła sok.
  3. Posiekaj 4-6 ząbków czosnku, koper i pietruszkę.
  4. Przykryj plastry cukinii ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar wilgoci.
  5. Przygotuj mieszankę papryki.
  6. Rozgrzej piekarnik.
  7. Rozgrzej 35 ml oliwy z oliwek na patelni.
  8. Usmaż plastry cukinii z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej patelni.
  9. Po usmażeniu cukinii, połóż je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  10. Zmniejsz ogień i dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelnię.
  11. Dodaj posiekany czosnek, koper, pietruszkę oraz przygotowaną mieszankę papryki do patelni.
  12. Smaż wszystko przez 20-30 sekund.
  13. Przełóż usmażone plastry cukinii na blachę do piekarnika.
  14. Włóż blachę do piekarnika i piecz cukinię przez około 10-15 minut, aż będzie miękka.
  15. Danie gotowe! Możesz teraz cieszyć się pysznymi plastrami cukinii prosto z piekarnika
Cukinia w plastrach zapiekana z serem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Cukinia w plastrach zapiekana z serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up