Cukinia na ostro z chili
Cukinia na ostro z chili to pikantne danie z dodatkiem papryki i przypraw, które przywodzi na myśl kuchnię meksykańską. Może być idealnym aromatycznym daniem głównym lub dodatkiem do potraw mięsnych.
Składniki
Przygotowanie
- Obraną i wydrążoną cukinię pokrój w słupki.
- Obrane ząbki czosnku pokrój w plasterki bądź w ćwiartki czy połówki.
- Do garnka z cukinią dodaj czosnek, sól i chilli, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny.
- W osobnym garnku podgrzej olej, ocet i cukier, doprowadź do wrzenia.
- Zalej cukinię gorącą zalewą olejowo-cukrową i dokładnie wymieszaj.
- Poukładaj cukinię w słoikach, dodając również plasterki czosnku.
- Napełnij słoiki zalewą i mocno zakręć.
- Umieść słoiki w dużym garnku, zalej wodą do około 3/4 wysokości słoików.
- Zagotuj wodę w garnku i pasteryzuj słoiki około 6-7 minut od momentu zagotowania.
- Wyjmij słoiki z garnka i postaw do góry dnem aż do wystygnięcia.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Cukinia na ostro z chili, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również