Cukinia na ostro z chili

Cukinia na ostro z chili to pikantne danie z dodatkiem papryki i przypraw, które przywodzi na myśl kuchnię meksykańską. Może być idealnym aromatycznym daniem głównym lub dodatkiem do potraw mięsnych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obraną i wydrążoną cukinię pokrój w słupki.
  2. Obrane ząbki czosnku pokrój w plasterki bądź w ćwiartki czy połówki.
  3. Do garnka z cukinią dodaj czosnek, sól i chilli, wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny.
  4. W osobnym garnku podgrzej olej, ocet i cukier, doprowadź do wrzenia.
  5. Zalej cukinię gorącą zalewą olejowo-cukrową i dokładnie wymieszaj.
  6. Poukładaj cukinię w słoikach, dodając również plasterki czosnku.
  7. Napełnij słoiki zalewą i mocno zakręć.
  8. Umieść słoiki w dużym garnku, zalej wodą do około 3/4 wysokości słoików.
  9. Zagotuj wodę w garnku i pasteryzuj słoiki około 6-7 minut od momentu zagotowania.
  10. Wyjmij słoiki z garnka i postaw do góry dnem aż do wystygnięcia.
Cukinia na ostro z chili

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Cukinia na ostro z chili, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up