Ciasto zemsta teściowej na biszkopcie

Ciasto zemsta teściowej na biszkopcie to pyszny i efektowny deser, który zachwyca nie tylko swoim nietypowym tytułem, ale przede wszystkim smakiem. Baza biszkoptowa jest lekka i wilgotna, a warstwa kremu z prażonych orzechów włoskich dodaje mu intensywnego smaku. Całość ozdobiona jest chrupiącymi kawałkami czekolady, co nadaje ciastu wyjątkowego charakteru. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników słodkości poszukujących czegoś nowego i kuszącego dla podniebienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużym garnku o pojemności około 5 litrów umieść 1 kg sera białego mielonego, 500 g serka mascarpone, 1 szklankę cukru (200 g), 2 cukry waniliowe lub wanilinowe, 4 jajka w rozmiarze L, 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (3 x 40 g) oraz 100 g miękkiego masła.
  2. Ogrzewaj całość na bardzo małym ogniu, delikatnie mieszając
  3. Mieszaj masę intensywnie, zwłaszcza gdy zacznie gęstnieć, aby nie przypalić
  4. Gdy krem się zagotuje, odstaw go na chwilę na bok.
  5. Wyłóż blachę o wymiarach 20 x 30 cm papierem do pieczenia i ułóż na dnie warstwę biszkoptów.
  6. Na biszkopty ułóż połowę puszki pokrojonych brzoskwiń, następnie połowę gorącego kremu.
  7. Wyrównaj krem i połóż na nim drugą warstwę biszkoptów oraz pozostałą połowę brzoskwiń
  8. Odstaw ciasto, aby wystygło najlepiej na 2-3 godziny w lodówce lub całą noc.
  9. Przygotuj polewę: rozpuść 100 g czekolady mlecznej i 50 g czekolady gorzkiej w 100 g śmietanki 30%, delikatnie podgrzewając
  10. Wylej polewę na wierzch schłodzonego sernika, wyrównaj
  11. Ciasto znakomicie smakuje po schłodzeniu i polewaniu polewą, zatem cierpliwie zaczekaj na zamknięcie smaków i konsystencji
Ciasto zemsta teściowej na biszkopcie

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto zemsta teściowej na biszkopcie, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up