Ciasto ze śliwkami i bezą
Ciasto ze śliwkami i bezą to połączenie puszystego biszkoptu z aromatycznymi śliwkami i chrupiącą bezą. To doskonały wypiek na letnie wieczory, który zachwyci wszystkich miłośników deserów. Prostota przygotowania tego ciasta sprawia, że stanowi idealną propozycję na szybką i smaczną słodką przekąskę dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Rozdzielenie żółtek od białek.
- Przygotowanie ciasta:
- W misce wymieszanie 3 szklanek mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru pudru.
- Dodanie 250 g pokrojonego masła i 5 żółtek.
- Dodanie pół łyżeczki esencji waniliowej lub cukru z wanilią.
- Wyrabianie ciasta ręcznie lub za pomocą miksera do uzyskania kruszonki.
- Przesypanie około 3/4 kruszonki do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzenie.
- Pieczenie ciasta w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez około 12 minut.
- Przygotowanie bezy:
- Ubicie 5 białek z szczyptą soli na sztywno.
- Stopniowe dodawanie szklanki cukru i ubijanie masy przez około 10 minut.
- Dodanie łyżki budyniu bez cukru lub mąki ziemniaczanej.
- Wymieszanie łyżki octu lub soku z cytryny.
- Układanie ciasta:
- Umieszczenie połówek śliwek na podpieczonym cieście.
- Wyłożenie ubitej białka na owoce, starannie dociskając.
- Posypanie pozostałą kruszonką na wierzch ciasta.
- Pieczenie ciasta:
- Wstawienie ciasta do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C na około 35-40 minut.
- Po 15 minutach można wyłączyć górne grzanie i zmniejszyć temperaturę do 165 stopni C.
- Pozostawienie ciasta do wystudzenia, aby beza się lekko osiadła.
- Podanie ciasta ze śliwkami i bezą.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto ze śliwkami i bezą, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również