Ciasto ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami i bezą to połączenie puszystego biszkoptu z aromatycznymi śliwkami i chrupiącą bezą. To doskonały wypiek na letnie wieczory, który zachwyci wszystkich miłośników deserów. Prostota przygotowania tego ciasta sprawia, że stanowi idealną propozycję na szybką i smaczną słodką przekąskę dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozdzielenie żółtek od białek.
  2. Przygotowanie ciasta:
  3. W misce wymieszanie 3 szklanek mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru pudru.
  4. Dodanie 250 g pokrojonego masła i 5 żółtek.
  5. Dodanie pół łyżeczki esencji waniliowej lub cukru z wanilią.
  6. Wyrabianie ciasta ręcznie lub za pomocą miksera do uzyskania kruszonki.
  7. Przesypanie około 3/4 kruszonki do formy wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzenie.
  8. Pieczenie ciasta w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez około 12 minut.
  9. Przygotowanie bezy:
  10. Ubicie 5 białek z szczyptą soli na sztywno.
  11. Stopniowe dodawanie szklanki cukru i ubijanie masy przez około 10 minut.
  12. Dodanie łyżki budyniu bez cukru lub mąki ziemniaczanej.
  13. Wymieszanie łyżki octu lub soku z cytryny.
  14. Układanie ciasta:
  15. Umieszczenie połówek śliwek na podpieczonym cieście.
  16. Wyłożenie ubitej białka na owoce, starannie dociskając.
  17. Posypanie pozostałą kruszonką na wierzch ciasta.
  18. Pieczenie ciasta:
  19. Wstawienie ciasta do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C na około 35-40 minut.
  20. Po 15 minutach można wyłączyć górne grzanie i zmniejszyć temperaturę do 165 stopni C.
  21. Pozostawienie ciasta do wystudzenia, aby beza się lekko osiadła.
  22. Podanie ciasta ze śliwkami i bezą.
Ciasto ze śliwkami i bezą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto ze śliwkami i bezą, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up