Ciasto z porzeczkami i galaretką
Ciasto z porzeczkami i galaretką to idealna kombinacja słodkiego i kwaśnego smaku. Delikatne ciasto z dodatkiem świeżych porzeczek oraz warstwa aromatycznej galaretki tworzą niezwykle apetyczną kompozycję. To doskonała propozycja na letnie dni, kiedy chce się poczęstować gości czymś orzeźwiającym i lekkim.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
- Przygotuj blaszkę o wymiarach około 27 x 35 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek 5 jajek.
- Białka ubijaj mikserem, dodając stopniowo 150 g cukru, aż powstanie sztywna piana (około 15 minut).
- W osobnej misce wymieszaj 150 g mąki pszennej typu 450 z 5 g proszku do pieczenia.
- Dodaj stopniowo mąkę z proszkiem do ubitej piany, delikatnie mieszając.
- Na koniec dodaj 10 g oleju rzepakowego i ponownie wymieszaj składniki.
- Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki i piecz przez 30-35 minut.
- Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i całkowicie wystudź.
- Przygotuj poncz: wymieszaj pół szklanki przegotowanej wody, 2 łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny, odstaw do wystudzenia.
- Przygotuj galaretkę truskawkową: rozpuść 3 galaretki w 1,5 litra gorącej wody, poczekaj aż lekko ostygnie i zacznie stężać.
- Rozpuść 10 g żelatyny w pół szklanki gorącej wody, aż się całkowicie rozpuści.
- Ubić 600 ml schłodzonej śmietanki 30% z 2 łyżkami cukru pudru, a następnie dodaj opakowanie bitej śmietany w proszku.
- Stopniowo dodaj przestudzoną żelatynę do ubitej śmietanki, mieszając energicznie.
- Nasącz wystudzony biszkopt wcześniej przygotowanym ponczem.
- Nałóż ubitą śmietankę na biszkopt, wygładź powierzchnię.
- Ułóż pokrojone owoce (około 1 kg truskawek) na śmietance.
- Delikatnie zalej owoce tężejącą galaretką, chłodź ciasto warstwami, aby uniknąć spływania galaretki.
- Umieść ciasto w lodówce przez całą noc, aby dobrze zastygło.
- Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto z porzeczkami i galaretką, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również