Ciasto z porzeczkami i galaretką

Ciasto z porzeczkami i galaretką to idealna kombinacja słodkiego i kwaśnego smaku. Delikatne ciasto z dodatkiem świeżych porzeczek oraz warstwa aromatycznej galaretki tworzą niezwykle apetyczną kompozycję. To doskonała propozycja na letnie dni, kiedy chce się poczęstować gości czymś orzeźwiającym i lekkim.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
  2. Przygotuj blaszkę o wymiarach około 27 x 35 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Oddziel białka od żółtek 5 jajek.
  4. Białka ubijaj mikserem, dodając stopniowo 150 g cukru, aż powstanie sztywna piana (około 15 minut).
  5. W osobnej misce wymieszaj 150 g mąki pszennej typu 450 z 5 g proszku do pieczenia.
  6. Dodaj stopniowo mąkę z proszkiem do ubitej piany, delikatnie mieszając.
  7. Na koniec dodaj 10 g oleju rzepakowego i ponownie wymieszaj składniki.
  8. Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki i piecz przez 30-35 minut.
  9. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i całkowicie wystudź.
  10. Przygotuj poncz: wymieszaj pół szklanki przegotowanej wody, 2 łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny, odstaw do wystudzenia.
  11. Przygotuj galaretkę truskawkową: rozpuść 3 galaretki w 1,5 litra gorącej wody, poczekaj aż lekko ostygnie i zacznie stężać.
  12. Rozpuść 10 g żelatyny w pół szklanki gorącej wody, aż się całkowicie rozpuści.
  13. Ubić 600 ml schłodzonej śmietanki 30% z 2 łyżkami cukru pudru, a następnie dodaj opakowanie bitej śmietany w proszku.
  14. Stopniowo dodaj przestudzoną żelatynę do ubitej śmietanki, mieszając energicznie.
  15. Nasącz wystudzony biszkopt wcześniej przygotowanym ponczem.
  16. Nałóż ubitą śmietankę na biszkopt, wygładź powierzchnię.
  17. Ułóż pokrojone owoce (około 1 kg truskawek) na śmietance.
  18. Delikatnie zalej owoce tężejącą galaretką, chłodź ciasto warstwami, aby uniknąć spływania galaretki.
  19. Umieść ciasto w lodówce przez całą noc, aby dobrze zastygło.
  20. Smacznego!
Ciasto z porzeczkami i galaretką

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto z porzeczkami i galaretką, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up