Ciasto z jabłkami i kremem

Ciasto z jabłkami i kremem to pyszny deser, który zachwyci zarówno miłośników jabłek, jak i kremów. Delikatny krem doskonale komponuje się z soczystymi kawałkami jabłek, tworząc niezwykle smaczną kombinację. To idealna propozycja na słodkie podwieczorki czy specjalne okazje, które z pewnością zostaną uświetnione tym wyjątkowym daniem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij jajka razem z cukrem mikserem ręcznym lub planetarnym.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
  3. Dodaj olej do ubitych jajek, następnie stopniowo dodawaj wymieszaną wcześniej mąkę.
  4. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do odpowiedniej temperatury.
  5. Gotowy biszkopt odstaw do wystudzenia.
  6. W międzyczasie obierz, pokrój i uduś jabłka wraz z sokiem z cytryny i wodą, a następnie dodaj galaretki i odstaw do wystudzenia.
  7. Wyłóż warstwę jabłek na biszkopt, nasącz ponczem i przykryj drugim blatem biszkoptowym.
  8. Ubij śmietankę z cukrem pudrem i dodaj śmietan-fixy lub żelatynę.
  9. Wyłóż bitą śmietanę na warstwę jabłek, wyrównaj, przykryj drugim blatem biszkoptowym i nasącz ponczem.
  10. Przygotuj polewę z czekolady mlecznej, białej oraz płatków migdałów i polej nią wierzch ciasta.
  11. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
  12. Po wystygnięciu, ciasto można pokroić i podawać.
  13. Smacznego!
Ciasto z jabłkami i kremem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto z jabłkami i kremem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up