Ciasto z gruszkami i mascarpone

Ciasto z gruszkami i mascarpone to pyszna i prosta w przygotowaniu słodka przekąska. Miękkie ciasto, delikatne kawałki słodkich gruszek i kremowy mascarpone tworzą harmonijną kompozycję smakową. To doskonały wybór na deser do kawy lub herbaty. Smakują zarówno na zimno, jak i ciepło, więc można je spożywać przez cały rok.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój gruszki w kostkę, skarmelizuj je na patelni z cukrem i sokiem z połówki cytryny.
  2. Ucieraj miękkie masło (180g) na gładką masę, dodaj 250g cukru.
  3. Dodaj 2 jajka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i stopniowo dodawaj mąkę mieszając.
  4. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj je z masą gruszkową.
  5. Wyłóż połowę masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Do drugiej części masy dodaj kakao, wymieszaj i wyłóż na masę w blaszce.
  7. Na ciasto ułóż skarmelizowane gruszki.
  8. Piecz ciasto w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.
  9. Wystudź ciasto.
  10. Przygotuj krem: ubij śmietankę kremówkę (300ml) z cukrem pudrem, dodaj serek mascarpone (około 500g).
  11. Wyłóż krem na ciasto.
  12. Opcjonalnie posyp ciasto kakao lub przygotuj polewę czekoladową: zagotuj 100ml śmietanki kremówki, dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj i polej ciasto.
  13. Pozwól polewie ostygnąć.
  14. Możesz podawać i serwować ciasto
Ciasto z gruszkami i mascarpone

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto z gruszkami i mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up