Ciasto z daktylami i orzechami
Ciasto z daktylami i orzechami to pyszny i sycący deser, który doskonale nadaje się na podwieczorek czy przyjęcie. Soczyste kawałki daktyli oraz chrupiące orzechy wzbogacają smak ciasta, nadając mu wyjątkowego aromatu. Proste w przygotowaniu ciasto z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.
Składniki
Przygotowanie
- Ubijanie jajek z cukrem i solą aż do podwojenia objętości.
- Dodanie przesianej mąki, kakao i proszku do pieczenia, dokładne wymieszanie.
- Wyłożenie ciasta na blaszkę i rozsmarowanie.
- Pieczenie ciasta w temperaturze 180 stopni C przez 35-40 minut.
- Ubijanie białek z solą, stopniowe dodawanie cukru.
- Dodanie mąki ziemniaczanej i orzechów włoskich, dokładne wymieszanie.
- Wyłożenie masy na blaszkę i rozsmarowanie.
- Pieczenie bezy w temperaturze 150 stopni C przez 70 minut.
- Przygotowanie ponczu: rozpuszczenie kawy rozpuszczalnej w przegotowanej letniej wodzie.
- Ubijanie zimnej śmietany kremówki z mascarpone.
- Dodanie masy kajmakowej, orzechów włoskich i daktyli, dokładne wymieszanie.
- Nasączenie ciasta ponczem.
- Wyłożenie pierwszej części kremu na ciasto i rozsmarowanie.
- Układanie drugiej części ciasta, nasączenie ponczem.
- Nakładanie drugiej części kremu na ciasto i rozsmarowanie.
- Układanie bezy na wierzch i posypanie przesianym kakao.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto z daktylami i orzechami, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również