Ciasto z daktylami i orzechami

Ciasto z daktylami i orzechami to pyszny i sycący deser, który doskonale nadaje się na podwieczorek czy przyjęcie. Soczyste kawałki daktyli oraz chrupiące orzechy wzbogacają smak ciasta, nadając mu wyjątkowego aromatu. Proste w przygotowaniu ciasto z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubijanie jajek z cukrem i solą aż do podwojenia objętości.
  2. Dodanie przesianej mąki, kakao i proszku do pieczenia, dokładne wymieszanie.
  3. Wyłożenie ciasta na blaszkę i rozsmarowanie.
  4. Pieczenie ciasta w temperaturze 180 stopni C przez 35-40 minut.
  5. Ubijanie białek z solą, stopniowe dodawanie cukru.
  6. Dodanie mąki ziemniaczanej i orzechów włoskich, dokładne wymieszanie.
  7. Wyłożenie masy na blaszkę i rozsmarowanie.
  8. Pieczenie bezy w temperaturze 150 stopni C przez 70 minut.
  9. Przygotowanie ponczu: rozpuszczenie kawy rozpuszczalnej w przegotowanej letniej wodzie.
  10. Ubijanie zimnej śmietany kremówki z mascarpone.
  11. Dodanie masy kajmakowej, orzechów włoskich i daktyli, dokładne wymieszanie.
  12. Nasączenie ciasta ponczem.
  13. Wyłożenie pierwszej części kremu na ciasto i rozsmarowanie.
  14. Układanie drugiej części ciasta, nasączenie ponczem.
  15. Nakładanie drugiej części kremu na ciasto i rozsmarowanie.
  16. Układanie bezy na wierzch i posypanie przesianym kakao.
Ciasto z daktylami i orzechami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto z daktylami i orzechami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up