Ciasto rafaello z białą czekolada i śnieżką

Przepis na pyszne ciasto Rafaello z białą czekoladą i śnieżką to połączenie delikatnego biszkoptu, kremowego kremu śmietankowego oraz kokosowej pianki, wszystko polane białą czekoladą i udekorowane kokosową śnieżką. To słodkie i kremowe ciasto, które świetnie sprawdzi się na wszelkie okazje i z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy deserów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij białka z szczyptą soli i 1 szklanką cukru na sztywno.
  2. Dodaj po jednym żółtku, cały czas mieszając na najwolniejszych obrotach.
  3. Dodaj 1 szklankę mąki pszennej, pół szklanki mąki kukurydzianej oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
  4. Wyłóż dno blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm papierem do pieczenia i wlej ciasto.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  6. Piecz ciasto przez około 35-40 minut, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie sucha.
  7. Odstaw upieczony biszkopt do całkowitego wystudzenia.
  8. Zetrzyj białą czekoladę na tarce.
  9. Przygotuj fix-deserową żelatynę wg instrukcji na opakowaniu.
  10. Wlej 50 ml zimnej wody do żelatyny, a następnie dodaj 100 ml wrzątku
  11. Stopniowo dodawaj startą czekoladę, wiórki kokosowe i żelatynę do schłodzonej śmietanki, miksując do uzyskania kremowej konsystencji.
  12. Wyłóż 2/3 kremu na pierwszy blat biszkoptu, przykryj drugim blatem, a na wierzchu rozsmaruj pozostałą część kremu.
  13. Posyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto rafaello z białą czekolada i śnieżką

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto rafaello z białą czekolada i śnieżką, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up