Ciasto rafaello z białą czekolada i śnieżką
Przepis na pyszne ciasto Rafaello z białą czekoladą i śnieżką to połączenie delikatnego biszkoptu, kremowego kremu śmietankowego oraz kokosowej pianki, wszystko polane białą czekoladą i udekorowane kokosową śnieżką. To słodkie i kremowe ciasto, które świetnie sprawdzi się na wszelkie okazje i z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy deserów.
Składniki
Przygotowanie
- Ubij białka z szczyptą soli i 1 szklanką cukru na sztywno.
- Dodaj po jednym żółtku, cały czas mieszając na najwolniejszych obrotach.
- Dodaj 1 szklankę mąki pszennej, pół szklanki mąki kukurydzianej oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Wyłóż dno blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm papierem do pieczenia i wlej ciasto.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Piecz ciasto przez około 35-40 minut, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie sucha.
- Odstaw upieczony biszkopt do całkowitego wystudzenia.
- Zetrzyj białą czekoladę na tarce.
- Przygotuj fix-deserową żelatynę wg instrukcji na opakowaniu.
- Wlej 50 ml zimnej wody do żelatyny, a następnie dodaj 100 ml wrzątku
- Stopniowo dodawaj startą czekoladę, wiórki kokosowe i żelatynę do schłodzonej śmietanki, miksując do uzyskania kremowej konsystencji.
- Wyłóż 2/3 kremu na pierwszy blat biszkoptu, przykryj drugim blatem, a na wierzchu rozsmaruj pozostałą część kremu.
- Posyp wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto rafaello z białą czekolada i śnieżką, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również