Ciasto Pijana Śliwka z Nutellą i Mascarpone

Ciasto Pijana Śliwka z Nutellą i Mascarpone to pyszna i luksusowa kombinacja smaków. Soczyste śliwki maczane w likierze, delikatna nutella i kremowy mascarpone tworzą wyjątkowe połączenie, które rozpływa się w ustach. To doskonały deser na specjalne okazje, który z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić suszone śliwki na małe kawałki i zamoczyć je w rumie.
  2. Przygotować poncz z gorącej wody, kawy rozpuszczalnej i rumu.
  3. Biszkopt: Przygotować masę czekoladową, ubić białka, dodać cukier, żółtka, wymieszać z czekoladą, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, piec biszkopt.
  4. Przygotować krem: Miksować miękkie masło, dodać nutellę, serek mascarpone, wymieszać z wcześniej namoczonymi śliwkami.
  5. Składanie ciasta: Nasączyć dwa blaty biszkoptu ponczem, na dolnym wyłożyć powidła śliwkowe, na nie krem, przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć ponczem, schłodzić.
  6. Polewa: Podgrzać kremówkę, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, ostudzić i polać ciasto.
  7. Schłodzić ciasto w lodówce, najlepiej na całą noc.
  8. Podawać i delektować się smakiem ciasta pijana śliwka z nutellą i mascarpone.
Ciasto Pijana Śliwka z Nutellą i Mascarpone

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto Pijana Śliwka z Nutellą i Mascarpone, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

  1. Agata pisze:

    Piekę ciasta jabkowiec, serowiec makowiec, mertowiec, karpatke są pyszne ciasta😊😊😊😊😊😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up