Ciasto na pizzę z piwem
Ciasto na pizzę z piwem to nietypowy przepis, który dodaje nieco oryginalnego smaku i konsystencji tradycyjnej pizzy. Piwo nadaje ciastu lekkości i chrupkości, co sprawia, że pizza staje się wyjątkowo aromatyczna. Dodatek piwa do ciasta sprawia, że jest ono bardziej elastyczne i łatwiej się rozwałkowuje. To idealny sposób na wzbogacenie klasycznego przepisu na pizzę!
Składniki
Przygotowanie
- Zaczynamy od przygotowania poolish:
- Wymieszać 150g białej mąki, 150g wody i 2g drożdży.
- Pozostawić mieszankę na 24 godziny.
- Przygotowanie ciasta:
- Dodać do poolish 280g ciepłej wody, 2g drożdży, 400g białej mąki, 10g soli i 2 łyżeczki oliwy z oliwek.
- Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i wilgotne.
- Pozostawić do wyrośnięcia na 48 godzin w lodówce.
- Przygotowanie sosu:
- W garnku połączyć obrane pomidory, czosnek, przyprawy i gotować około 20 minut.
- Dodać cebulę, oregano, oliwki, cukier, koncentrat pomidorowy i gotować, aż sos zgęstnieje.
- Przygotowanie serów:
- Pokroić ser gruyère na kawałki i zetrzeć ser pecorino.
- Formowanie i pieczenie pizzy:
- Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i ułożyć na blasze do pieczenia.
- Posmarować sosem pomidorowym, dodać pokrojony ser gruyère i piec 5 minut w nagrzanym piekarniku.
- Posypać tartym serem pecorino i bazylią, a następnie kroić i podawać.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto na pizzę z piwem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również