Ciasto na pizzę z piwem

Ciasto na pizzę z piwem to nietypowy przepis, który dodaje nieco oryginalnego smaku i konsystencji tradycyjnej pizzy. Piwo nadaje ciastu lekkości i chrupkości, co sprawia, że pizza staje się wyjątkowo aromatyczna. Dodatek piwa do ciasta sprawia, że jest ono bardziej elastyczne i łatwiej się rozwałkowuje. To idealny sposób na wzbogacenie klasycznego przepisu na pizzę!

Składniki

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania poolish:
  2. Wymieszać 150g białej mąki, 150g wody i 2g drożdży.
  3. Pozostawić mieszankę na 24 godziny.
  4. Przygotowanie ciasta:
  5. Dodać do poolish 280g ciepłej wody, 2g drożdży, 400g białej mąki, 10g soli i 2 łyżeczki oliwy z oliwek.
  6. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i wilgotne.
  7. Pozostawić do wyrośnięcia na 48 godzin w lodówce.
  8. Przygotowanie sosu:
  9. W garnku połączyć obrane pomidory, czosnek, przyprawy i gotować około 20 minut.
  10. Dodać cebulę, oregano, oliwki, cukier, koncentrat pomidorowy i gotować, aż sos zgęstnieje.
  11. Przygotowanie serów:
  12. Pokroić ser gruyère na kawałki i zetrzeć ser pecorino.
  13. Formowanie i pieczenie pizzy:
  14. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i ułożyć na blasze do pieczenia.
  15. Posmarować sosem pomidorowym, dodać pokrojony ser gruyère i piec 5 minut w nagrzanym piekarniku.
  16. Posypać tartym serem pecorino i bazylią, a następnie kroić i podawać.
Ciasto na pizzę z piwem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto na pizzę z piwem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up