Ciasto leśny mech z truskawkami

Ciasto leśny mech z truskawkami to pyszny i efektowny deser, który zachwyci każdego miłośnika słodkości. Delikatne biszkoptowe spody, kremowa warstwa musu z truskawkami oraz dekoracyjne galaretki i świeże owoce tworzą harmonijną kompozycję smaków i tekstur. To przepis, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach i sprawi wiele przyjemności podczas degustacji.
Składniki
Przygotowanie
- Blendujemy 120 g szpinaku na papkę z 3 łyżkami oleju.
- Ubijamy 3 duże jajka z 1 szklanką cukru, następnie dodajemy 3/4 szklanki oleju, 2 szklanki mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia i zblendowany szpinak
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku w funkcji góra-dół przez 40 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu, pozostawiamy ciasto do przestygnięcia, a następnie ściągamy obręcz tortownicy i odkrawamy przyrumienioną górę ciasta.
- Rozkładamy ciasto na 2 blaty, zdejmujemy rant okrągły, kruszymy drugi blat.
- Przygotowujemy krem śmietankowy: rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny w 1/4 szklanki gorącej wody, dodajemy do ubitej śmietany kremówki 30%, cukier puder, mieszamy i chłodzimy przez 30 minut.
- Przygotowujemy mus truskawkowy: blendujemy 0,5 kg truskawek, przecedzamy przez sito, gotujemy z galaretkami truskawkowymi, studzimy.
- Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu śmietankowego, chłodzimy przez 30 minut.
- Następnie wykładamy mus truskawkowy na ciasto i umieszczamy w zamrażarce do stężenia.
- Po 10 minutach wyciągamy z zamrażarki, nakładamy drugą część kremu, posypujemy pokruszonym blatem ciasta.
- Ozdabiamy ciasto truskawkami, chłodzimy przez co najmniej 4 godziny lub całą noc.
- Następnego dnia obcinamy brzegi ciasta nożem i delikatnie ściągamy rant.
- Gotowe! Podajemy i delektujemy się wiosennym ciastem szpinakowym z truskawkami
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto leśny mech z truskawkami, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również