Ciasto leśny mech z truskawkami

Ciasto leśny mech z truskawkami to pyszny i efektowny deser, który zachwyci każdego miłośnika słodkości. Delikatne biszkoptowe spody, kremowa warstwa musu z truskawkami oraz dekoracyjne galaretki i świeże owoce tworzą harmonijną kompozycję smaków i tekstur. To przepis, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach i sprawi wiele przyjemności podczas degustacji.

Składniki

Przygotowanie

  1. Blendujemy 120 g szpinaku na papkę z 3 łyżkami oleju.
  2. Ubijamy 3 duże jajka z 1 szklanką cukru, następnie dodajemy 3/4 szklanki oleju, 2 szklanki mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia i zblendowany szpinak
  3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w funkcji góra-dół przez 40 minut w temperaturze 180°C.
  4. Po upieczeniu, pozostawiamy ciasto do przestygnięcia, a następnie ściągamy obręcz tortownicy i odkrawamy przyrumienioną górę ciasta.
  5. Rozkładamy ciasto na 2 blaty, zdejmujemy rant okrągły, kruszymy drugi blat.
  6. Przygotowujemy krem śmietankowy: rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny w 1/4 szklanki gorącej wody, dodajemy do ubitej śmietany kremówki 30%, cukier puder, mieszamy i chłodzimy przez 30 minut.
  7. Przygotowujemy mus truskawkowy: blendujemy 0,5 kg truskawek, przecedzamy przez sito, gotujemy z galaretkami truskawkowymi, studzimy.
  8. Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu śmietankowego, chłodzimy przez 30 minut.
  9. Następnie wykładamy mus truskawkowy na ciasto i umieszczamy w zamrażarce do stężenia.
  10. Po 10 minutach wyciągamy z zamrażarki, nakładamy drugą część kremu, posypujemy pokruszonym blatem ciasta.
  11. Ozdabiamy ciasto truskawkami, chłodzimy przez co najmniej 4 godziny lub całą noc.
  12. Następnego dnia obcinamy brzegi ciasta nożem i delikatnie ściągamy rant.
  13. Gotowe! Podajemy i delektujemy się wiosennym ciastem szpinakowym z truskawkami
Ciasto leśny mech z truskawkami

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto leśny mech z truskawkami, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up