Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem żółtym
Tarta z ciastem francuskim ze szpinakiem i serem żółtym to idealne połączenie delikatnego ciasta francuskiego z wyrazistym smakiem szpinaku i aromatycznego sera żółtego. Szybki i prosty w przygotowaniu przepis, który zachwyci wszystkich miłośników wytrawnych wypieków. Gotowy w krótkim czasie, doskonały na obiad czy letni piknik.
Składniki
Przygotowanie
- Rozmrozić ciasto francuskie według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego, oliwy lub oleju.
- Dodać mrożony szpinak i smażyć, aż zacznie się topić (około 6-7 minut).
- Dodać pokrojone pomidorki suszone, ser pleśniowy, posiekany czosnek i smażyć wszystko przez kilka minut.
- Doprawić farsz solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a następnie odstawić do ostudzenia.
- Rozwinąć ciasto francuskie i na jedną połowę położyć farsz ze szpinakiem, na drugą połowę posmarować jajkiem i posypać startym żółtym serem.
- Złożyć ciasto na pół i delikatnie docisnąć.
- Pokroić ciasto na kawałki i skręcić je w spiralki.
- Układać spiralki na blasze do pieczenia ciast.
- Posmarować spiralki jajkiem i posypać np
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200-210 stopni przez 10-12 minut.
- Po upieczeniu podać i podziwiać pyszne paluchy z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem żółtym
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem żółtym, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również