Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem żółtym

Tarta z ciastem francuskim ze szpinakiem i serem żółtym to idealne połączenie delikatnego ciasta francuskiego z wyrazistym smakiem szpinaku i aromatycznego sera żółtego. Szybki i prosty w przygotowaniu przepis, który zachwyci wszystkich miłośników wytrawnych wypieków. Gotowy w krótkim czasie, doskonały na obiad czy letni piknik.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozmrozić ciasto francuskie według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego, oliwy lub oleju.
  3. Dodać mrożony szpinak i smażyć, aż zacznie się topić (około 6-7 minut).
  4. Dodać pokrojone pomidorki suszone, ser pleśniowy, posiekany czosnek i smażyć wszystko przez kilka minut.
  5. Doprawić farsz solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a następnie odstawić do ostudzenia.
  6. Rozwinąć ciasto francuskie i na jedną połowę położyć farsz ze szpinakiem, na drugą połowę posmarować jajkiem i posypać startym żółtym serem.
  7. Złożyć ciasto na pół i delikatnie docisnąć.
  8. Pokroić ciasto na kawałki i skręcić je w spiralki.
  9. Układać spiralki na blasze do pieczenia ciast.
  10. Posmarować spiralki jajkiem i posypać np
  11. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200-210 stopni przez 10-12 minut.
  12. Po upieczeniu podać i podziwiać pyszne paluchy z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem żółtym
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem żółtym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem żółtym, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up