Ciasto francuskie z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Ciasto francuskie z suszonymi pomidorami i mozzarellą to pyszna i prosta przekąska, która doskonale sprawdzi się na imprezach lub jako lekka kolacja. Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego z intensywnym smakiem suszonych pomidorów i kremowej mozzarelli tworzy niezwykłą kombinację smaków. Przygotowanie tego dania jest szybkie i łatwe, a efekt końcowy na pewno zachwyci wszystkich smakoszy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozmrozić ciasto francuskie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzać masło klarowane (lub oliwę/olej).
  3. Dodać mrożony szpinak i smażyć, aż się rozmrozi (ok
  4. Dodać pokrojone pomidorki suszone, ser pleśniowy, czosnek i dusić wszystko przez kilka minut.
  5. Doprawić farsz solą, pieprzem i sokiem z cytryny, następnie odstawić do ostygnięcia.
  6. Rozwinąć ciasto francuskie i rozłożyć farsz: na jedną połowę położyć szpinak, a na drugą posmarować tarty serem.
  7. Złożyć ciasto na pół i delikatnie docisnąć, następnie pokroić na kawałki.
  8. Skręcić kawałki ciasta w spiralki i ułożyć na blasze do pieczenia.
  9. Posmarować paluchy jajkiem i posypać czarnuszką.
  10. Piec w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni przez 10-12 minut, aż ciasto będzie złociste.
  11. Po upieczeniu podać i cieszyć się przekąską.
Ciasto francuskie z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto francuskie z suszonymi pomidorami i mozzarellą, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up