Ciasto francuskie z gruszkami i serem pleśniowym

Ciasto francuskie z gruszkami i serem pleśniowym to wyjątkowo smaczna i aromatyczna kombinacja słodkich owoców, wyrazistego sera pleśniowego i chrupiącego ciasta francuskiego. Delikatne, ale zdecydowane smaki doskonale się ze sobą komponują, tworząc niezwykłe doznania kulinarne. To idealna propozycja na eleganckie śniadanie lub lekki deser.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj składniki: ciasto francuskie z obniżoną zawartością tłuszczu, ser brie, ser pleśniowy niebieski, gruszki, szpinak baby.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (góra-dół).
  3. Pokrój serek brie i ser pleśniowy na plasterki, a gruszkę na plasterki lub kawałki.
  4. Rozwiń ciasto francuskie na papierze do pieczenia.
  5. Na jednej połówce ciasta ułóż warstwę sera brie przekładając go plastrami gruszki.
  6. Przykryj drugą połową ciasta, zlep obie części, tworząc nadzienie.
  7. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste.
  8. Po upieczeniu posmaruj wierzch jajkiem (białko zmieszane z żółtkiem) dla efektu złocistego koloru.
  9. Posyp ciasto szpinakiem i serem pleśniowym.
  10. Na koniec polej całość odrobiną octu balsamicznego malinowego.
  11. Podawaj ciepłe.
  12. Smacznego!
Ciasto francuskie z gruszkami i serem pleśniowym

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto francuskie z gruszkami i serem pleśniowym, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up