Ciasto filo: przepisy na nadzienie

Ciasto filo to delikatne i kruche ciasto stosowane w kuchni śródziemnomorskiej. Można je wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju nadzienie, takie jak ser feta z szpinakiem, mięso mielone z warzywami czy słodka mieszanka jabłek, cynamonu i rodzynek. Kombinacje smakowe są praktycznie nieograniczone, co sprawia, że ciasto filo daje wiele możliwości kulinarnych.
Składniki
Przygotowanie
- W rondlu podgrzej ciepłe mleko
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą
- Stopniowo dodawaj masło i kontynuuj wyrabianie, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
- Przykryj ciasto i pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około 30 minut.
- Po wyrośnięciu ciasta podziel je na 12 części.
- Przygotuj nadzienie, używając gotowanego mleka skondensowanego
- Na każdą część ciasta połóż łyżkę nadzienia, a następnie zlep brzegi, aby stworzyć małe pierożki.
- W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sodę i gotuj przez 30 sekund.
- Wrzucaj po kilka pierożków do wrzącej wody i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmij gotowe pierożki, odcedź i układaj na blasze do pieczenia.
- Piecz pierożki w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20 minut, aż zrumienią się.
- Po wyjęciu z piekarnika, posmaruj pierożki masłem i podawaj ciepłe
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto filo: przepisy na nadzienie, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również