Ciasto drożdżowe z orzechami włoskimi

Ciasto drożdżowe z orzechami włoskimi to przepyszna i puszysta wypiekany, idealny na podwieczorek lub śniadanie. Orzechy dodają mu chrupiącej struktury i wyjątkowego smaku. To doskonały wybór dla miłośników tradycyjnych wypieków i aromatycznych ciast.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozpuścić 8 g suchych drożdży w 1 szklance ciepłej wody (200 ml) i 1 szklance ciepłego mleka (200 ml) z 1 łyżką cukru (20 g)
  2. Dodać rozpuszczone drożdże do miski, dodać 1 jajko (oddzielając żółtko od białka) oraz 90 ml oleju roślinnego
  3. Stopniowo dodawać 500 g przesianej mąki pszennej, mieszając ciągle, a następnie dodać kolejne 100 g mąki
  4. Nasmarować miskę olejem roślinnym, umieścić ciasto w misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  5. Po 30 minutach podzielić ciasto na dwie części
  6. Na nadzienie: na rozwałkowane ciasto dodać 150 g startego sera, a następnie przykryć drugim plackiem ciasta.
  7. Przypiąć krawędzie, lekko rozwałkować i pokroić na kwadraty
  8. Wymieszać żółtko z 2 łyżeczkami mleka i posmarować nim wierzch ciasta
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-35 minut, aż ciasto będzie złociste.
  10. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
  11. Podawać i cieszyć się pysznym ciastem drożdżowym z orzechami włoskimi!
Ciasto drożdżowe z orzechami włoskimi

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto drożdżowe z orzechami włoskimi, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up