Ciasto drożdżowe z orzechami włoskimi
Ciasto drożdżowe z orzechami włoskimi to przepyszna i puszysta wypiekany, idealny na podwieczorek lub śniadanie. Orzechy dodają mu chrupiącej struktury i wyjątkowego smaku. To doskonały wybór dla miłośników tradycyjnych wypieków i aromatycznych ciast.
Składniki
Przygotowanie
- Rozpuścić 8 g suchych drożdży w 1 szklance ciepłej wody (200 ml) i 1 szklance ciepłego mleka (200 ml) z 1 łyżką cukru (20 g)
- Dodać rozpuszczone drożdże do miski, dodać 1 jajko (oddzielając żółtko od białka) oraz 90 ml oleju roślinnego
- Stopniowo dodawać 500 g przesianej mąki pszennej, mieszając ciągle, a następnie dodać kolejne 100 g mąki
- Nasmarować miskę olejem roślinnym, umieścić ciasto w misce, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Po 30 minutach podzielić ciasto na dwie części
- Na nadzienie: na rozwałkowane ciasto dodać 150 g startego sera, a następnie przykryć drugim plackiem ciasta.
- Przypiąć krawędzie, lekko rozwałkować i pokroić na kwadraty
- Wymieszać żółtko z 2 łyżeczkami mleka i posmarować nim wierzch ciasta
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-35 minut, aż ciasto będzie złociste.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
- Podawać i cieszyć się pysznym ciastem drożdżowym z orzechami włoskimi!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciasto drożdżowe z orzechami włoskimi, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również