Ciastka z maszynki z amoniakiem

Ciastka z maszynki z amoniakiem to prosty przepis na wyjątkowo puszyste i aromatyczne ciasteczka, które rozpływają się w ustach. Dzięki dodatkowi amoniaku ciastka zyskują niezwykłą lekkość i delikatność. Idealne na popołudniową herbatę lub do chrupania w ciągu dnia.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej misce umieść 4 żółtka.
  2. Dodaj 1 szklankę pudru i wymieszaj razem.
  3. Dodaj 2 łyżki śmietany (o zawartości 18%), 2 łyżki smalcu i 100 g masła, ponownie wymieszaj.
  4. Dodaj pół łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę sody oczyszczonej, chwilę mieszaj.
  5. Stopniowo dodawaj 0,5 kg mąki pszennej tortowej, ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitego ciasta.
  6. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, zagniataj je aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, które nie klei się do rąk
  7. Przełóż ciasto do maszynki do ciastek z końcówką, od razu wycinaj ciasteczka na blachę.
  8. Umieść ciasteczka na blasze i włóż do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  9. Piecz przez około 15 minut, aż ciasteczka się ładnie zarumienią.
  10. Po upieczeniu wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozwól im ostygnąć.
  11. Gotowe ciasteczka możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  12. Uwaga: Upewnij się, że podajesz link do bloga z pełnym przepisem pod filmem, aby widzowie mogli znaleźć więcej informacji.
Ciastka z maszynki z amoniakiem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciastka z maszynki z amoniakiem, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up