Ciastka z maszynki z amoniakiem
Ciastka z maszynki z amoniakiem to prosty przepis na wyjątkowo puszyste i aromatyczne ciasteczka, które rozpływają się w ustach. Dzięki dodatkowi amoniaku ciastka zyskują niezwykłą lekkość i delikatność. Idealne na popołudniową herbatę lub do chrupania w ciągu dnia.
Składniki
Przygotowanie
- W dużej misce umieść 4 żółtka.
- Dodaj 1 szklankę pudru i wymieszaj razem.
- Dodaj 2 łyżki śmietany (o zawartości 18%), 2 łyżki smalcu i 100 g masła, ponownie wymieszaj.
- Dodaj pół łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę sody oczyszczonej, chwilę mieszaj.
- Stopniowo dodawaj 0,5 kg mąki pszennej tortowej, ciągle mieszając aż do uzyskania jednolitego ciasta.
- Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, zagniataj je aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, które nie klei się do rąk
- Przełóż ciasto do maszynki do ciastek z końcówką, od razu wycinaj ciasteczka na blachę.
- Umieść ciasteczka na blasze i włóż do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Piecz przez około 15 minut, aż ciasteczka się ładnie zarumienią.
- Po upieczeniu wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozwól im ostygnąć.
- Gotowe ciasteczka możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Uwaga: Upewnij się, że podajesz link do bloga z pełnym przepisem pod filmem, aby widzowie mogli znaleźć więcej informacji.
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Ciastka z maszynki z amoniakiem, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również