Chleb żytnio-orkiszowy na drożdżach

Chleb żytnio-orkiszowy na drożdżach to prosty i pyszny przepis na domowy chleb, który świetnie sprawdzi się na codzienne śniadanie lub jako przekąska. Zastosowanie mąki żytniej i orkiszowej nadaje mu charakterystyczny smak i aromat, a dodatek drożdży sprawia, że chleb jest puszysty i lekko na drożdżowym cieście. Idealny dla miłośników pieczenia chleba w domowym zaciszu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę orkiszową pełnoziarnistą, suche drożdże, sezam prażony, siemię lniane, słonecznik, pestki z dyni, sól i miód.
  2. Dodaj oliwę z oliwek oraz wodę
  3. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji
  4. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na 30 minut.
  5. Delikatnie przemieszaj ciasto, starając się nie rozbijać pęcherzyków powietrza.
  6. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut.
  7. Rozgrzej piekarnik do 210°C.
  8. Wysmaruj formę masłem i posyp ją płatkami owsianymi.
  9. Delikatnie przelej ciasto do formy.
  10. Możesz posmarować chleb wodą i posypać go nasionami lub posmarować jajkiem dla błysku.
  11. Wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 200°C na około godzinę.
  12. Sprawdź po 50 minutach, czy nasiona na wierzchu nie przypalają się.
  13. Po upieczeniu chleb wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia zanurzony w szmatce.
  14. Podawaj ciepły, ale nie gorący, udekorowany masłem.
Chleb żytnio-orkiszowy na drożdżach

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Chleb żytnio-orkiszowy na drożdżach, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up