Chili con carne z ryżem

Chili con carne z ryżem to proste i smaczne danie, które z pewnością zadowoli każde podniebienie. Przygotowane z mięsa mielonego, czerwonej fasoli, pomidorów i aromatycznych przypraw, podawane z ugotowanym ryżem, to idealna propozycja na obiad lub kolację. Danie to jest pełne smaku i aromatu i świetnie się sprawdzi jako danie na imprezę lub spotkanie rodzinne.

Składniki

Przygotowanie

  1. W moździerzu zmiażdż kolendrę z kuminem.
  2. Cebulę pokrój w niezbyt małe kostki.
  3. Czosnek posiekaj.
  4. Paprykę w różnych kolorach oczyść z pestek i pokrój w kostkę.
  5. Pomidory z puszki usuń skórki i posiekaj.
  6. Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku.
  7. Wrzuć cebulę, korandę z kuminem oraz oregano, smaż na dużym ogniu.
  8. Dodaj mięso mielone, 2 łyżeczki soli, dużo mielonej słodkiej papryki, majeranek, posiekane suszone papryczki jalapeno, połowę łyżeczki pieprzu cayenne lub mniej, czarny pieprz.
  9. Podlej wszystko szklanką dobrego czerwonego wina, poczekaj aż alkohol odparuje, zmniejsz ogień.
  10. Dodaj posiekany czosnek, dusz.
  11. Dodaj kukurydzę, czerwone fasolki, pomidory z puszki, dusz przez kilka minut.
  12. Dodaj 2 małe puszki koncentratu pomidorowego lub 4 łyżeczki, 1 łyżeczkę cukru, dusz przez kilka minut.
  13. Dodaj paprykę, dusz przez kilka minut.
  14. Dodaj 2-3 łyżki sosu sojowego, trochę bazylii, dusz przez kilka minut.
  15. Chili con carne jest gotowe! Smacznego!
Chili con carne z ryżem

Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Chili con carne z ryżem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Alexandra Nowak

Jestem dziennikarzem z ponad 30-letnim doświadczeniem, specjalizującym się w pisaniu, korekcie i tworzeniu treści. Pracowałam w wielu mediach i agencjach. Obecnie piszę na tematy związane z rodziną i prowadzę własnego bloga kulinarnego.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up