Chili con carne z ryżem

Chili con carne z ryżem to proste i smaczne danie, które z pewnością zadowoli każde podniebienie. Przygotowane z mięsa mielonego, czerwonej fasoli, pomidorów i aromatycznych przypraw, podawane z ugotowanym ryżem, to idealna propozycja na obiad lub kolację. Danie to jest pełne smaku i aromatu i świetnie się sprawdzi jako danie na imprezę lub spotkanie rodzinne.
Składniki
Przygotowanie
- W moździerzu zmiażdż kolendrę z kuminem.
- Cebulę pokrój w niezbyt małe kostki.
- Czosnek posiekaj.
- Paprykę w różnych kolorach oczyść z pestek i pokrój w kostkę.
- Pomidory z puszki usuń skórki i posiekaj.
- Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku.
- Wrzuć cebulę, korandę z kuminem oraz oregano, smaż na dużym ogniu.
- Dodaj mięso mielone, 2 łyżeczki soli, dużo mielonej słodkiej papryki, majeranek, posiekane suszone papryczki jalapeno, połowę łyżeczki pieprzu cayenne lub mniej, czarny pieprz.
- Podlej wszystko szklanką dobrego czerwonego wina, poczekaj aż alkohol odparuje, zmniejsz ogień.
- Dodaj posiekany czosnek, dusz.
- Dodaj kukurydzę, czerwone fasolki, pomidory z puszki, dusz przez kilka minut.
- Dodaj 2 małe puszki koncentratu pomidorowego lub 4 łyżeczki, 1 łyżeczkę cukru, dusz przez kilka minut.
- Dodaj paprykę, dusz przez kilka minut.
- Dodaj 2-3 łyżki sosu sojowego, trochę bazylii, dusz przez kilka minut.
- Chili con carne jest gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz znaleźć inne przepisy podobne do Chili con carne z ryżem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również